Mladi krompir – Cena rapidno pala

0
1300
Agrosaveti mladi krompir 01

Mladi krompir je ove sezone kasnio desetak dana, a cena na kvantašima je sve niža i niža.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Nikola Živanov iz Begeča ove godine pod krompirom ima oko 6 jutara. To je znatno manje nego lane. Kako kaže, proleće je bilo hladnije, ali je on veći deo krompira pokrio agrilom, te nije bilo većih problema sa mrazevima.

“Posadio sam krompir tamo negde posle 20. februara, kada su nastupilili prvi topliji dani, međutim, vađenje smo počeli oko 10. maja, a obično to bude već oko 1. Kasnili smo desetak dana u odnosu na neke prosečne godine. Međutim, krompir je zdrav, krupan, zadovoljni smo.” – kaže Nikola.

ExelGrow Adama 1120x180

Agrosaveti mladi krompir 02

SLABIJA POTRAŽNJA

Ono sa čime naš sagovornik nije zadovoljan jeste cena koja je ove godine vrlo brzo počela da pada, i to drastično.

“Dugo se već bavimo proizvodnom mladog kropmira, i volimo ga, jer su nam to neke prve pare koje stignu, tako da iz iskustva znam i ne pamtim da je cena tako brzo padala. Za nekih 15 dana koliko vadimo, cena je sa 130 dinara pala na 55, po koliko smo juče na kvantašu prodali. Obično se cena oko 100 dinara zadrži bar desetak dana, sada to nije slučaj.” – priča nam Nikola.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Naš sagovornik smatra da je tome doprinela pandemija korona virusa, jer ništa ne radi punim kapacitetima.

PROČITAJTE I...  Povrtarska proizvodnja u selu Glogonj

Agrosaveti mladi krompir 03

“Kada pogledate kvantaše, ne možete primetiti da je u ponudi previše mladog krompira, međutim, kupaca je manje, potražnja je slaba u odnosu na neke prethodne godine.” – dodaje Živanov.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Nikola ističe i to da je sve manje ljudi i na pijacama, jer sve više prate akcije i kupuju u velikim marketima. To takođe doprinosi slabijoj potražnji nakupaca.

Inače, naš sagovornik već nekoliko godina unazad ne ostavlja krompir za jesen. Kako kaže, računice nema, te se trudi da što veće količine proda kao mladi krompir.

Spyrale Adama 1120x1080
Prethodni tekstDomaćin gotovo da ne spava: Na cuclu hrani 8 sirotih prasića
Sledeći tekst„Državni vrh pustio stočare niz vodu“

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime