Na ponos Srbije – Ovo su najuspešniji poljoprivrednici nove generacije

0
87
mladi poljoprivrednici
Foto: Pixabay

Deset mladih poljoprirednika iz čitave Srbije koji se agrarnom proizvodnjom bave na najsavremeniji način uz primenu moderne tehnologije je dobilo priznanje Poljoprivrednika nove generacije, a odabrana je i „Mlada nada srpskog agrara“ na nedavno održanoj konferenciji „Poljoprivrednik nove generacije“.

Spyrale Adama 1120x1080

Nagrađeni poljoprivrednici

Juraj Častvan iz Selenče;
Sava Kompalić iz Deronja;
Milan Radosavljević iz Ribara kod Jagodine;
Sava Milošev iz Crepaje;
Marko Milić iz Opova;
Vladimir Ličanin iz Belegiša;
Đorđe Pavkov iz Begeča;
Gordana Mišćević iz Vašice;
Vladimir Jovičić iz Rivice;
Mihajlo Petrović iz Dragosinjca kod Kraljeva

Specijalnu nagradu „Mlada nada srpskog agrara“, ponela je 14-ogodišnja Anđelija Ilić iz sela Rutevac kod Aleksinca.

LIBRETO 1120x180

Žiri su činili profesori na poljoprivrednim fakultetima i uspešni domaći privrednici u agro sektoru, a kriterijumi su bili izrazito zahtevni.

Milan Radosavljević iz Ribara kod Jagodine bavi se ratarstvom, obrađuje 100 hektara i inženjer je fitomedicine, a svoje znanje primenjuje u praksi, što se pokazalo kao dobitna kombinacija.

Gordana Miščević iz sela Vašice kod Šida završila je agroindustrijsko inženjerstvo na Depratmanu poljoprivredne tehnike Univerziteta u Novom Sadu i trenutno je na master studijama precizne poljoprivrede. Ona smatra da njeno akademsko obrazovanje treba da ide u smeru inovacija, te da je zadatak mladih inženjera poljoprivrede, poput nje, da inovacije implentiraju u praksi.

PROČITAJTE I...  Uzgoj PČELA i proizvodnja meda MLADOG poljoprivrednika

Đorđe Pavkov iz Begeča bavi se povrtskom proizvodnjom, najviše šargarepe, koja završava na domaćem i inostranom tržištu i jedan je od najvećih proizvođača ovog povrća u Srbiji.

Jedan od idejnih tvoraca manifestacije Goran Eror kaže da se treći put po redu organizuje manifestacija „Poljoprivrednik nove generacije” sa ciljem da se nagrade mladi poljoprivredni proizvođači, mlađi od 40 godina koji su informatički pismeni, sa barem srednjoškolskim obrazovanjem iz sektora poljoprivredne proizvodnje i koji na svojim gazdinstvima primenjuju savremenu tehniku i tehnologiju u samom procesu proizvodnje.

Manifestacija je podržana od strane Grada Novi Sad, Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Globos osiguranja i drugih.

Izvor: Novosadski sajam,Glas zapadne Srbije

Prethodni tekstZaštita ŠLJIVE od glodara i divljači
Sledeći tekstSrebrna svilenica snižava visok šećer u krvi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime