Berba jabuka u Gruži – godina veoma povoljna za proizvodnju

0
203
Agrosaveti - Cena prvoklasne jabuke 01

Berba jabuka je u punom jeku, te smo tokom obilaska Gruže svratili u jedan tamošnji voćnjak gde su radnici brali zlatni delišes. Kako su nam rekli naši domaćini, godina je veoma dobra, te sada imaju pune ruke posla.

“Evo u toku je berba jabuka, zlatnog delišesa, a osim ove sorte imamo i greni i fudži koji beremo na kraju. Moram da kažem da je ovo jedna dobra godina za jabuku, baš kakva i treba da bude.” – kaže Dejan Pavlović.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Ove godine sa berbom su krenuli oko 10. septembra, te za sada sve ide po planu, dodaje naš sagovornik.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Kod nas je zlatni delišes prva sorta koju beremo, prinos je dobar, a kalibracija je 70+, što je prva klasa.” – dodaje Pavlović.

Agrosaveti---izvoz-jabuke---02

CILJ JE PROIZVESTI ŠTO VEĆI PROCENAT PRVE KLASE

Dejan ističe da je ova proizvodna sezona bila izuzetno dobra, te da nisu imali većih problema. Svakako godina je izazovna sama po sebi, ali su uspešno prevaziđene sve prepreke, ističe naš sagovornik.

Biofor baner 728x90

“Što se tiče proizvodnje jabuke, ova godina je izuzetno povoljna, te pored pandemije covida 19, drugih problema nije bilo, pa ni vremenskih. Prinos je opet kažem na zavidnom nivou, te za zlatni očekujemo preko 45 tona na površini od 0,6 hektara.” – kaže Dejan.

PROČITAJTE I...  Srbi i dalje najviše vole da sade šljivu

Samo prva klasa može zadovoljiti zahtevno tržište, posebno kada govorimo o izvozu, ističe Dejan.

“Od zlatnog delišesa se traži da u prečniku bude 70mm pa preko. Osim toga, ovde je kompletan protivgradni sistem zaštitio plodove, pa oni na sebi nemaju ni mrežice niti bilo kakve fleke, ožegotine koje utiču na prvu klasu. Plodovi moraju biti čisti.” – ističe naš sagovornik.

Prerano je pričati o ovogodišnjoj ceni, jer naši domaćini jabuke čuvaju do proleća, kako bi se postigla maksimalna cena. Većina roda se plasira na rusko tržište, a s obzirom na spomenuti kvalitet,  proizvođači se nadaju da će i cena ovogodišnjeg roda biti zadovoljavajuća.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime