Berba jabuke u Bačkoj Palanci – godina zadovoljavajuća

0
644
Agrosaveti---proizvodnja-jabuke---Vinca---03

U voćnjaku Jovana Tomića iz Bačke Palanke lagano se privodi kraju berba jabuke. Kako nam je rekao naš domaćin, godina je zadovoljavajuća i po pitanju prinosa, kao i kvaliteta. Bilo je nekoliko mrazeva, ali oni nisu ostavili značajnije posledice, dok se sa svim drugim izazovima, uspešno izborio.

Adama Maganic 1120x180

“Početkom godine smo imali dva mraza, bilo je oko -8, ali u neku ruku dobro nam je i došlo, jer nismo imali troškova hemijske prorede. Padavine su zatim bile dobro raspoređene, pa smo samim tim imali i manji broj navodnjavanja, a što se tiče zaštite, bilo je manlo problema sa venturijom, ali sve je dobro odrađeno i na vreme. A zbog kišne godine i plodovi su bolji, nisu imali stres od vrićina, nema ožegotina itd.” – kaže Jovan.

CILJ JE IMATI 80% PRVE KLASE

Voćnjak je u šestoj godini, a što se sorti tiče tu je zlatni delišes i greni smit. Jovan primenjuje punu agrotehniku, sa ciljem da proizvede što veći procenat prve klase.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti - Dobar rod jabuke i sljive 02

 

“Trudimo se da imamo 80% prve klase. Uglavnom to i postižemo. Tome doprinose pravovremena zaštita i proreda plodova, kako ručna tako i hemiska. Ako imaš veći procenat prve klase i cena je veća, zatim lakša je berba, više i naberemo. Evo vam primera: 10 jabuka može biti kila i po, a u kili i po može da bude i 4-5 jabuka.” – ističe naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Sačuvajte JABUKE od truleži: Efikasno rešenje za suzbijanje skladišnih bolesti

SA PRVOM KLASOM I BERBA JABUKE JE JEFTINIJA

Osim toga, kada imate veliki procenat prve klase i sama berba može da bude duplo jeftinija, dodaje Jovan.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Evo kod mene 12 radnika za 8 sati ubere 6,5-7 tona jabuka. Kad je roba lošijeg kvaliteta, onda je to upola manje. Oni sad ne moraju svaki plod da zagledaju, da okreću, rasterećeniji su.” – dodaje Jovan.

Agrosaveti---izvoz-jabuke---02

UREDBA VLADE POKVARILA PLANOVE NA SAMOM POČETKU BERBE

Osim toga, zadovoljan je Jovan i sa cenom, a činjenica da se njih nekoliko organizovalo i udružilo po pitanju prevoza do samog kupca, matematika je još bolja. Međutim, uredba koju je Vlada usvojila u avgustu, malo je poremetila planove kada je bio u pitanju zlatni delišes.

Krompir 1120x180

“Cena je veća nego prošle godine, zbog manjih prinosa, jer je na dosta lokaliteta bilo jakih mrazeva, pa je veća i potražnja. E sad, na samom startu, Vlada je 20. avgusta donela uredbu kojom se zabranjuje izvoz jabuke koja nije fiziološki zrela. Kada je zlatni delišes krenuo u otkup na zeleno, država je praktično zaustavila berbu. To nam je nije odgovaralo, jer smo mi imali neke dogovorene količine koje smo morali isporučiti. Otkup je malo stao, digla se frka, a cena je pala. Ali opet je na kraju ta cena bila korektnija nego prošle godine.” – ističe naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Dobra godina za podunavsko voće i grožđe

Dakle, ipak je ovo jedna od boljih godina za proizvodnju jabuke. Jovan će kaže brati još nedelju dana, a onda slede redovne radnje kao što su to trovanje miševa, skupljanje mreže i bacanje stajnjaka, što naš domaćin redovno primenjuje. Godišnje ispod voća baci oko 20 tona stajnjaka.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01
Prethodni tekstJesenja setva pšenice – sorte za visoke prinose
Sledeći tekstOsnovano udruženje odgajivača ovaca Srbije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime