Proizvodnja paprika na otvorenom u selu Ravnje

0
1578
Agrosaveti - Paprika na otvorenom selo Ravnje 01

Mladi treba da ostaju na selu, floskula je koja se decenijama ponavlja na ovim prostorima, ali stvarnost je, nažalost, dijametralno suprotna. Jedan od onih koji je ostao na roditeljskom imanju je Aleksandar Stanković iz mačvanskog sela Ravnje.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Paprika na otvorenom selo Ravnje 05

Kako je stasavao, sve više je radio i preuzimao obaveza na sebe, nije se povukao pred brojnim izazovima i rizicima koje nosi poljoprivreda. Od malih nogu je naučio da radi, da se prilagođava i rešava probleme. Sada ima svoju porodicu i uspešno se bavi poljoprivredom, ali ne zaboravlja kako je počeo.

Počeci se nikada ne zaboravljaju

U prošlosti posao je bio fizički mnogo teži. Ali, Stankovići prate dešavanja na tržištu najnovijih tehnologija u poljoprivredi i odmah ih primenjuju na svojim parcelama na kojima uzgajaju paprike, koja im je glavni proizvodnu adut.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Agrosaveti - Paprika na otvorenom selo Ravnje 04

Sortiment je pažljivo odabran, s obzirom da je paprika namenjena domaćem tržištu. Mačvanska zemlja joj odgovara, a Stankovići su pronikli u mnoge tajne proizvodnje ovog povrća.

Agrosaveti - Paprika na otvorenom selo Ravnje 06

A šta je seljačka muka, pokazalo se nažalost i ove godine. Prvo je u maju udarilo nevreme, potom su nastupile velike žege, umešale su se i pernate štetočine, ali je na kraju proizvedena odlična paprika. Za to je zaslužna posvećenost, iskustvo i pravilno zalivanje useva.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Kako pobediti klimatske promene

Klima je iz godine u godinu sve toplija. Proteklog leta središnji delovi Mačve dobili su vrlo malo kiše, pa da su parcele ostavljene  prirodi na upravljanje, od roda ne bi bilo ništa. Stankovići su iskoristili blagodeti blizine velike reke i postavili zalivne sisteme.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja paprike na otvorenom u Gospođincima

Agrosaveti - Paprika na otvorenom selo Ravnje 03

Kvalitetna paprika iz povrtnjaka Stankovića nalazi kupce, a po ko zna koji put se dobro pokazalo udruživanje srodnih proljoprivrednih proizvođača.

Agrosaveti - Paprika na otvorenom selo Ravnje 02

Pored udruživanja, koje se pokazalo kao delotvorno kada je zasnovano na principima zajedničkih interesa, nema savremene poljoprivrede bez znanja i primene najnovijih naučnih dostignuća. To je u konkretnom slučaju saradnja između proizvođača i firme Agro Petrović, koje poljoprivrednicima pruža i savetodavne usluge.

Saradnja se pokazala uspešnom i sa porodicom Stanković, i pored početnog skepticizma.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstPlasman organskih proizvoda
Sledeći tekstProizvodnja voćnih sokova u Koštunićima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime