Plasman organskih proizvoda

0
1614
Agrosaveti - Plasman organskih proizvoda 02

Pioniri promocije organske proizvodnje su svakako okupljeni oko manifestacije „Pijaca – moj salaš“ koja je godinama unazad pred novosađane iznosila organske proizvode. Iz ove manifestacije se izrodila i ideja o prodavnici specijalizovanoj za prodaju organskih proizvoda, koja bezmalo deceniju radi plasman organskih proizvoda i odgovara potrebama tržišta.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Plasman organskih proizvoda 05

„U prodavnici se nalaze sveži sezonski proizvodi. Povrće, voće, sve žitarice, prerade od žitarica, brašna, svi pasulji… Sve ono što je redovna ponuda na pijacama, mi to imamo u organskom obliku, znači ono što je sertifikovano kao organsko. Danas pored lokalne proizvodnje, imamo i nešto uvozno, jer postoje proizvodi koji se traže, a koji naši proizvođači ne mogu proizvesti. To je južno voće koje je takođe u ponudi“ – rekla je Milica Popović preduzetnica i predstavnik specijalizovane prodavnice.

Širenje lanca distribucije

Proizvođačima je ovakav vid plasmana organskih proizvoda uz pijace nekada bio jedini. Sada ove proizvode u svojoj ponudi imaju i veliki trgovinski lanci. Ipak, uloga specijalizovane prodavnice ostala je jako važna, jer u svojoj ponudi imaju proizvode iz perioda konverzije.

LIBRETO 1120x180

Agrosaveti - Plasman organskih proizvoda 03

„Čim potpišu ugovore, sa bilo kojom sertifikacionom kućom, trudimo se da se njihov proizvod nađe kod nas u prodavnici, zato što želimo da im pomognemo. Najteži je upravo taj period konverzije, kada oni još uvek ne mogu da se nađu u velikim marketima i ne mogu da prodaju robu, jer još uvek ne nose znak Organik. Iako oni već u tom periodu ne koriste hemiju, veštačka đubriva i pod kontrolom su, želimo da im pomognemo da se i njihovi proizvodi nađu u prometu.“

Agrosaveti - Plasman organskih proizvoda 04

„Za ovih 10 godina bilo je dosta toga. Novi Sad je na neki način uspeo da se, zato što smo u početku postavili organsku proizvodnju u promet. A i sami proizvođači vode računa o drugim proizvođačima i tačno se vodi računa da se ne nađe na tržištu nešto što ne pripada ovoj priči“ – navodi Milica Popović.

PROČITAJTE I...  Ponovna tražnja za SRPSKU JABUKU

Izostanak subvencija onemogućava izvoz

Evropska unija organskim proizvođačima daje odgovarajuće subvencije, dok kod nas to nije slučaj. Kada je reč o izvozu, naši proizvodi ne mogu da budu konkurenti na evropskom tržištu, jer je upravo zbog nedostatka subvencija njihova cena viša.

„Za izvoz mi još uvek nemamo neke količine. Ako pričamo o povrću to su male količine koje zadovoljavaju samo naše tržište. Pored toga sve žitarice ne mogu da idu u izvoz, zato što sad imamo i proizvodnju mleka, pa samim tim, žitarice može da otkupi farma u Čurugu, kojoj su potrebne te žitarice koje koriste za stočnu hranu, da bi dobili organsko mleko. Pravi se jedan lanac i ujedno lepa saradnja između proizvođača primarnih i onih koji rade preradu.“

Agrosaveti - Plasman organskih proizvoda 01

„Proizvođači se teško odlučuju na organsku proizvodnju, baš iz razloga što država ne pomaže još uvek toliko koliko bi trebala samoj organskoj proizvodnji. Jer kada kažete da je organska proizvodnja zakonom regulisana, to znači da Republika Srbija mora da stane iza cele te priče. S postojećim zakonom, potrebno je da se pomogne budućem organskom proizvođaču, kako da to sprovedu u delo. Najviše da im pomognu praktično u tom delu konverzije. To su te dve do tri godine, dok ne dobiju oznaku za organski proizvod“ – objašnjava Milica Popović.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja pasulja u Srbiji manja iz godine u godinu

Saradnja organskih proizvođača

Upravo ovakvi vidovi saradnje mogli bi organsku proizvodnju da učine održivom, jer bi lanac koji povezuje biljne proizvođače sa stočarima ili onima koji se bave preradom učinio da ne bude viškova na tržištu.

Organski proizvodi se danas plasiraju kroz velike markete, pijace, specijalizovane manifestacije ili on line prodavnice. Ali u malim prodavnicama koje nude proizvode direktno od proizvođača moguće je dobiti i informaciju više.

 

Prethodni tekstStočarska proizvodnja u selu Gornja Trnava
Sledeći tekstProizvodnja paprika na otvorenom u selu Ravnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime