Proizvodnja povrća porodice Petković iz Pećinaca

0
762
Agrosaveti---proizvodnja-povrca---plastenici---Pecinci---02

U TOKU BERBA SPANAĆA

Porodica Petković iz Pećinaca ima zaista dugu tradiciju u proizvodnji povrća, koja datira još od kraja 80-tih godina. Nekada se radila paprika, dok danas mlađi naraštaji ove porodice tokom čitave godine proizvode povrće pod folijom na oko dva-tri jutra.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Preko čitave godine radimo, najviše su to paradajz, tikvice i dinje, a kada dođe zimski period onda nam je tu spanać.” – priča nam Mirjana Petković.

Tokom naše posete brali su spanać koji uvek rade preko zime. I proizvodnja i prodaja teku bez problema, a zadovoljni su i sa cenom, kaže naša sagovornica.

Adama Sultan 1120x180

“Sejali smo ga krajem septembra, na oko hektar površine. Prodajemo ga u Novom Sadu na kvantašu, ovo nam je drugo branje, a beremo ga do marta. Zadovoljni smo trenutnom cenom i potražnjom.” – dodaje Mirjana.

Agrosaveti---proizvodnja-povrca---plastenici---Pecinci---01

Nakon spanaća, početkom marta sadiće tikvicu koja u ranoj proizvodnji bude tražena, a ima i solidnu cenu, za razliku od one na otvorenom, ističe Mirjana. Naši domaćini ciljaju upravo ona ranu proizvodnju povrća, te se u njihovim plastenicima koje greju na drva, nađe i dinja, kao i paradajz, jer kako kažu to olakšava plasman, a donese i bolju zaradu.

galenika psenica LG 1120x185px

STIŽU NOVI PLASTENICI

Ono što ih je ovog novembra obradovalo, a što su čekali još od kraja prošle godine, jesu rezultati konkursa za mlade na kojem je Mirjana prošla, te uskoro stižu i četiri nova plastanika u kojima će Petkovići proizvoditi papriku baburu.

PROČITAJTE I...  Kako suzbiti KROMPIROVU ZLATICU efikasno i bez teških pesticida

“Već sam bila od toga i odustala, ali eto, ipak sam prošla na konkursu za mlade. Puno mi to znači. Na taj način smo u mogućnosti da uložimo u proizvodnju, volim to što radimo, jer smo na svome, svoj gazda. Nadam se da će i moja deca nastaviti našim stopama.” – kaže Mirjana.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---proizvodnja-povrca---plastenici---Pecinci---03

UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA PEĆINCI

Ozbiljna papirologija je pratila spomenuti konkurs i ne samo njega, već generalno poljoprivrednu proizvodnju. Mirjani, kao i mnogim drugim poljoprivrednim proizvođačima to oduzima puno vremena koje bi radije proveli u plastenicima, ili na njivi, te im pećinačko Udruženje poljoprivrednika u tome puno pomaže.

“Udruženje je osnovano 2014. godine, tu smo za sve poljoprivrednike i pčelare. Imamo SMS sistem pomoću kojeg im šaljemo sva obaveštenja. To im puno znači, jer su uvek u toku sa konkursima itd. Mi im pomažemo u vezi sa propratnom dokumentacijom…drago nam je kada uspeju, jer im povraćaju puno znače, a njihovi rezultati su i naši.” – kaže Marijana Panić iz Udruženja poljoprivrednih proizvođača i pčelara opštine Pećinci.

PROČITAJTE I...  Voćarsto i vinogradarstvo u opštini Negotin

A naši domaćini, Petkovići ovu sezonu ocenjuju kao zadovoljavajuću. Sve što su proizveli to su i prodali, te proširenje proizvodnje povrća itekako ima smisla.

Prethodni tekstStočarsko domaćinstvo Tomić u selu Dobrača kod Kragujevca
Sledeći tekstVina beogradskog reona dobijaju oznaku geografskog porekla

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime