Proizvodnja zelene salate u plastenicima

0
5230
Agrosaveti - Proizvodnja zelene salate 04

Zelena salata spada u povrtarske kulture sa relativno kratkom vegetacijom. Može se gajiti na razne načine tokom čitave godine, a posebno je zanimljiva brojnim proizvođačima koji imaju površine pod plastenicima. Jesenje-zimska proizvodnja salate, odnosno proizvodnja u zaštićenom prostoru, može biti namenjena za kasno zimski period, ili čak i za rano prolećni, tako da se popuni period do pristizanja prve salate iz rane proizvodnje. Upravo taj period ima i najznačajniju ekonomsku vrednost.

Adama Maganic 1120x180

Tako razmišlja i Ivan Janković iz sela Miloševo kod Jagodine, koji je u povrtarskoj priči već više od 10 godina. Prošle godine je podigao ovaj moderni plastenik na 3000 kvadrata, u kojem se ove zime nalazi upravo salata.

„Plastenik odlikuje to što ima svoj kompjuter koji reguliše sve u plasteniku – temperaturu, vlagu. Ima svoju malu meteo stanicu, te ne moramo ni oko čega da brinemo.“

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti - Proizvodnja zelene salate 02A da ne bi brinuli puno ni o isplativosti ove investicije, važno je da plastenik ne bude dugo prazan, te je ove jeseni u njemu rasađena salata koja će dospeti tokom januara meseca. Iako salata nije zahtevna kultura, najvažnije je bilo dobro pripremiti zemljište, kaže nam naš domaćin, a s obzirom na to da je na ovoj parceli pre salate bio paradajz, i hrane u zemlji ima dovoljno.

PROČITAJTE I...  Povrtarsko - voćarska proizvodnja u selu Radenković

„Predsetvena priprema je najvažnija, zemlja mora da se usitni. Salata nije nešto zahtevna. Prskamo je samo jednom, sad dok je mala, jer je u pitanju zeleno povrće koje vrlo lako u sebi zadržava otrove.“

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Sunce ipak presudno

Ono što joj ipak treba i od čega zavisi kada će dospeti, jeste sunce. Salata je po poreklu biljka dugog dana, pa za formiranje guste rozete, odnosno čvrste glavice zahteva dosta svetlosti. Noviji sortiment je namenski selekcionisan za uslove slabijeg osvetljenja i kratkog dana, kakvi su tokom zimskog perioda. Iz tog razloga je neophodno proveriti karakteristike svake sorte salate koja se želi proizvoditi.

„Salata je rasađena oko 20. novembra, te će prva za seču dospeti odmah posle nove godine, pa sve do polovine marta.“

BTZ 1120x180px

Agrosaveti - Proizvodnja zelene salate 03S obzirom na to da ima uslove, a i kako bi matematika bila što pozitivnija Ivan i njegova porodica sami proizvode i rasad za svoje potrebe. Grejanje je svakako stavka koja u pomenutoj proizvodnji odnese dosta sredstava, te su Jankovići kao energent izabrali biomasu koju prikupe sa svojih njiva. Najbolje se, kaže Ivan, pokazala sojina slama koja je najkaloričnija. Jedan kotao greje i plastenike i kuću, te dnevno potroše 10-ak bala, u zavisnosti zime.

PROČITAJTE I...  Ratarska proizvodnja u opštini Čukarica

Plasman kroz sopstvene, maloprodajne objekte

Kada pričamo o tržištu, Ivan je uspeo da zatvori krug, jer ima svoje maloprodajne objekte u kojima može da plasira salatu pa i ostalo povrće koje proizvede tokom godine. Prošla sezona za plasman salate je bila veoma dobra, priča nam naš domaćin, a važno je pametno izabrati i sorte.

Adama Forapro 1120x180

Agrosaveti - Proizvodnja zelene salate 01„Kupci vole salate svetlije boje, razne smo probali saditi, ali ove svetlo zelene se najbolje prodaju,“ kaže Ivan.

Kao što nam je naš domaćin i rekao, plastenik je bio velika investicija. A dodatnu brigu pravi i odsustvo informacija o povraćaju sredstava na koje Ivan ima prava i za šta je uredno i blagovremeno podneo zahtev. Međutim, odgovora, niti rešenja, još uvek nema.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstGenetske manipulacije nesaglediva opasnost za biodiverzitet
Sledeći tekstSubvencije hrvatskim organskim proizvođačima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime