Organsko hladno ceđeno ulje

0
298
Agrosaveti---organsko-hladno-cedjeno-ulje---03

Hladno ceđeno ulje nije zapravo ‚‚hladno‚‚ u procesu obrade. Ipak za takvim proizvodima posežemo kada mislimo na zdraviju ishranu. Još ako je sirovina iz organskog uzgoja, onda znamo da smo na zdravom putu.

Neoram-Vertigo-1120x180

Organski počeci našeg sagovornika datiraju još od 1985. godine, kada je zajedno sa svojim partnerom zasadio mentu na planini Rudnik, u selu Majdan. Zatim je svoju proizvodnju proširio na začinsko bilje i povrće, ali se i preselio u selo Vrčin, pored Beograda.

BASF - Systiva-1068x172px

„Vremenom sam shvatio da nisam za neku primarnu poljoprivredu, što zbog nedostatka znanja i drugih uslova. U međuvremenu sam se upoznao sa makrobiotikom i prihvatio te neke principe. Shvatio sam da je susamovo ulje, najcenjenije u kuhinji, uopšte u dalekoistočnoj kuhinji. I na osnovu mog iskustva kao student u Sloveniji, da postoje hidraulične prese koje rade pržene sirovine. Odlučio sam se da u Makedoniji kupim sirovinu. U to vreme bila je jedna država. Sledeći vikend sam otišao da iscedim tu sirovinu u Sloveniji. Vratio se u Beograd, flaširao i kada sam ustanovio da tržište traži taj proizvod onda sam odlučio da kupim, tada 100 godina staru presu, remontujem je i postavim je ovde u Hajdukovo.“ – priča o svojim počecima Ivan Perčić, osnivač i direktor Sunce doo.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---organsko-hladno-cedjeno-ulje---02

Hladno ceđeno ulje ili mehanički ceđeno

Zaljubljenost u Hajdukovo i specifičnost mesta na kojem se danas nalazi Ivanova proizvodnja odlučili su da se tu i skrasi. U dvorištu se osim objekata u kojima je kancelarijski prostor i proizvodni pogon, nalaze i dva ruinirana objekta, koji su pod zaštitom države kao spomenici kulture. Čekaju na bolje vreme i odgovornije vlasnike, kako bi im se vratio stari sjaj. Kada je reč o proizvodnji ona sija u punom sjaju i revnosno snadbeva tržište hladno ceđenim uljima.

PROČITAJTE I...  Sertifikacija zemljišta za organsku proizvodnju

„Termin hladno ceđeno ulje je jedan nedorečeni termin. Svojevremeno sam na svojim deklaracijama napisao da je to mehaničko ceđeno ulje jer osnovna stvar je da li je dobijeno hemijskim otapanjem u rastvaraču to je industrijsko ulje, ili dobijeno mehaničkim putem, da li pružnim presama, hidrauličnim, duplim pružnim itd.. Ni u jednoj tehnologiji nije hladno, pogotovo u ovoj terminologiji kao devičansko ulje koje je dobijeno na hidrauličnoj presi bez obzira da li je maslina, bundeva ili susam. Devičansko ulje sa susamom ili bundevom su pržena na 180 stepeni i tek tada ceđeni.„ objašnjava Ivan Perčić.

Iako govorimo o hladno ceđenim uljima, njihova temperatura na izlazu iz presa dostiže od 50 do 60 stepeni C. Nastojanja su da se ta temperatura snizi na 42 stepena, ali to iziskuje tehnologiju koja se još ne primenjuje u velikoj meri.

„Pokušali smo nekim trikovima da dođemo do te temparature. Može se doći, međutim to znatno poskupljuje proizvod. To znači da se iz sirovine cedi manje, odnosno da to što smo mi primenili u tom postupku, da je skupo.„ – kaže Ivan Perčić.

PROČITAJTE I...  Jabuka Budimka, sorta za organsku proizvodnju

Agrosaveti---organsko-hladno-cedjeno-ulje---01

Organska poljoprivreda – interes države

Kada govorimo o 80-tim godinama prošlog veka, teško je da smo znali šta je organska poljoprivreda. Uprkos iskustvu u tradicionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji ne smemo zaboraviti da je to period kada je industrijska poljoprivreda uzela maha na ovim prostorima. Tek je počela da se zabranjuje upotreba teških pesticida.

„Tad je krenulo ono trovanje. Međutim, nije bilo rezultata trovanja i ljudi nisu shvatili u šta su se upustili. Tek kasnije kada su počeli da se razboljevaju onda je počela i ta svest o organskoj poljoprivredi da raste. Inače ljudska civilizacija stara je par hiljada godina, a industrijska proizvodnja je stara 60-70 godina. Tako da sve je bilo organsko dok nisu ljudi počeli da zbog većih prinosa rade takvu poljoprivredu kao što su radili. Jedno društvo mora imati zdrave pojedince. Ne možete trovati ljude i očekivati da budu zdravi i radno sposobni. Tako da je to interes države, zato i daju subvencije u organskoj poljoprivredi da se sačuva životna sredina i da se ljudi hrane zdravo.“ – ističe Ivan Perčić.

PROČITAJTE I...  Subvencije hrvatskim organskim proizvođačima

Organske sirovine nema u Srbiji

Organska proizvodnja u Srbiji uzima maha iako ne postoji strateški plan za razvoj ovakve poljoprivrede. Iako ova proizvodnja nije stavljena u prvi plan i izabrana kao jedan od naših razvojnih potencijala. Međutim to je nedovoljno za potrebe našeg tržišta, a o izvozu da i ne govorimo. Dok mali proizvođači svoju šansu traže u udruživanju, veliki prerađivači uvoze sirovine proizvedene po principima organske poljoprivrede.

„Sirovine, što se tiče uljarica u Srbiji nabavljamo samo suncokret, imamo dva-tri proizvođača, dok ostale sirovine su iz uvoza. Radimo nešto i sa voćem: malina, borovnica, jabuka toga ima u Srbiji.“ – kaže Ivan Perčić.

Ivan Perčić je svoje dugogodišnje iskustvo, znanje i ljubav, ali i nastojanja da budemo zdraviji pojedinci u nenarušenoj prirodnoj sredini, pretočio u proizvodnju. Ovaj prerađivački pogon je od pionirskog poduhvata u oblasti hladno ceđenih ulja na prostoru bivše Jugoslavije prerastao u jednu od najprepoznatljivijih kompanija u oblasti zdrave hrane u Srbiji.

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime