Savremena porodična proizvodnja SIREVA u Čurugu

0
443

Sitan, mekan, rolovan, polutvrdi, tvrdi – samo su neki od varijacija sireva, koji se u porodici Radišić iz Čuruga, već 103 godine, generacijski proizvode, a recepture se prenose sa svekrve na snajke. Svaka žena koja je vodila ovo gazdinstvo, prvobitnom receptu domaćeg sira, dala je svoj doprinos i lični pečat. Zorica je četvrta snajka u porodici, koja se trudi da održi proizvodnju sireva i podigne je na nivo umetnosti, po uzoru na zemlje poput Francuske, Italije, Švajcarske. Ova farmaceutkinja po zanimanju, godinama je radila u apoteci, ali, kako nam je rekla prilikom posete njihove moderne mlekare, nije joj bilo teško da jedan beli mantil zameni drugim.

Spyrale Adama 1120x1080

Sertifikat „Najbolje iz Vojvodine“, imponuje ali i obavezuje

Nosilac gazdinstva, Petar, Zoričin suprug, vodi brigu o uzgoju ratarskih kultura i o kravama, dok se Zorica posvetila proizvodnji raznih vrsta sireva, i njihovoj prodaji, iako se, kako nam je uz osmeh rekla, ne libi od toga da obuče gumene čizme, i sedne na traktor, u vreme sezonskih poslova. Dobar proizvod, koji je na 53-ćem Sajmu turizma nagrađen i sertifikatom „Najbolje iz Vojvodine“, kako kaže ova preduzimljiva Čuružanka, nastaje još na njivi, gde se odabirom najkvalitetnijeg, hemijski netretiranog ratarskog proizvoda, obezbeđuje hrana za njihovih tridesetak krava mezimica, koje u proseku daju oko 800 litara prvoklasnog mleka.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja sira u selu Martinci

Od nekadašnje tradicionalne proizvodnje mleka i sira, danas kroz gotovo najsavremeniji sistem za mužu i otpremanje, mleko odmah odlazi na preradu, od kojeg nastaju najlepši gastronomski zalogaji.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Razvojni put gazdinstva Radišić krenuo je od sitnog sira i kriške, potom su u asortiman uvrstili običan i rolovani sir sa različitim začinskim dodacima, poput origana, vlašca, bosiljka, prženog susama, da bi se danas specijalizovali za polutvrde i tvrde sireve, od kojih su najpoznatiji zanatski punomasni sirevi „Ambasador“ i „Čuružano“, koji su se „okitili“ i zlatnim odličjima. Zorica ponosno ističe da su ti sirevi rađeni po autentičnoj recepturi, i začinjeni sa puno ljubavi zaposlenih.

Zdravstvena bezbednost imperativ u proizvodnji

Zorica kaže da je oduvek volela da eksperimentiše u kuhinji, nikada se nije striktno držala recepata, što je primenila i u njihovoj mini mlekari i sirani. Tako je nastao sir „Ambasador“, koji je kombinacija Čedara, Gaude i Ementalera. Radišići često osluškuju i potrebe tržišta, te su, na zahtev stalnih kupaca, osmislili i Halumi polutvrdi, slani sir, za grilovanje.Sirevi porodice Radišić osvojili su simpatije i srca velikog broja ljubitelja te gastronomske mlečne poslastice, a pre svega onih koji su svesni prednosti domaće, zdrave hrane.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Zdravstvena bezbednost sireva je imperativ u proizvodnji mlekare „Farmer“ iz Čuruga, naglasila je naša sagovornica. Njihovi sirevi ne sadrže pojačivače ukusa, aditive, konzervanse. Mlekara“Farmer“ je za kratko vreme uspela da se visoko pozicionira na domaćem tržištu, ali još uvek se bori sa plasmanom.

PROČITAJTE I...  Dve oteljene krave uslov za podsticaj

Zorica kaže da su im najveći problem neuređeno tržište i nelojalna konkurencija. Maksimalan kvalitet treba da ima i adekvatnu cenu, ali u praksi to, nažalost, nije tako, nezadovoljno dodaje Radišićeva. Za sve proizvođače hrane je nastupio težak period, u kome su svi inputi višestruko skuplji, a sa druge strane, kupovna moć je smanjena, te su mnogi morali da odustanu od proizvodnje. Zorica i Petar kažu da će istrajati, jer kada se jednom izađe iz proizvodnje mleka, teško joj je se ponovo vratiti.

Za sreću je potrebno malo sira, a za malo sira puno ljubavi

Ključ njihovog opstanka je, smatra Zorica, u zaokruženom ciklusu proizvodnje, od ratarstva, preko proizvodnje mleka, do finalnog proizvoda.Taj model poslovanja neće napuštati ni u godinama koje slede, kaže Zorica i dodaje da će on biti upotpunjen i turističkim posetama, koje su se pokazale kao odličan vid promocije domaće hrane i zdrave ishrane.

Njihova farma uvrštena je i u turističku ponudu opštine Žabalj, tzv. „Čuruški špacirung“, u okviru kojeg turisti imaju priliku da se upoznaju sa kompletnim procesom proizvodnje, ali i da degustiraju razne vrste sireva, i srećni i zadovoljni odu kućama, što je, upravo i slogan farme, a koji glasi :„Za sreću je potrebno malo sira, a za malo sira puno ljubavi“.

PROČITAJTE I...  Niko neće da čuje vapaj za pomoć - Ovako se zlopati baka Đuja da bi prodala par litara mleka

Opširnije pogledajte u video prilogu gore.

Sagovornica: Zorica Radišić, mlekara „Farmer“ iz Čuruga

Prethodni tekstProsečan vek trajanja SEMENA povrća i kako proveriti klijavost
Sledeći tekstBugarski sajam AGRA u februaru: U fokusu precizna poljoprivreda

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime