Proizvodnja malina u Teočinu

0
895
Agrosaveti - Proizvodnja malina u Teočinu 05

U jednom od najkišovitijih dana ove godine, krajem juna, ekipa naše emisije boravila je u Moravičkom okrugu, u selu Teočin, sa oko 300 stanovnika, u kojem se meštani uglavnom bave proizvodnjom krompira i malina.

Adama Maganic 1120x180

Kadrovi malinjaka kao i izraz lica našeg 40-ogodišnjeg domaćina Marka Nikolića, koje smo snimili, slikovito govore o tome da nema mnogo razloga za optimizam. Jak vetar koji je duvao sa obližnje planine Rajac i obilne kiše desetkovale su mu rod i, kako nam je rekao, do kraja sezone neće morati da razmišlja ni o angažovanju, ionako deficitarne, radne snage u tom kraju.

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Teočinu 03

Ne postoji 100 postotna garancija kompletnog roda, nezadovoljno dodaje Nikolić. Skupa protivgradna zaštita, koju je nedavno podigao, na 60 ari zemljišta, pokazala se kao idealna zaštita od grada i UV zračenja ali niko se nije nadao jakom vetru i tolikim količinama kiše u jeku berbe malina.

MPS baneri II

 

Hobi, izazov i dodatni prihod

Uzgoj tog voća, učinio se našem domaćinu kao odličan dodatni prihod, uz novac koji zarađuje radeći u inostranstvu. Kada je, pre 8 godina, podigao svoj prvi zasad, sa letnjom, visokoproduktivnom sortom malina „miker“, nije imao nameru da se ozbiljnije posveti toj proizvodnji. To mu je bio, kaže, hobi ali i novi izazov koji je želeo da savlada.

PROČITAJTE I...  Zaštita jabuke u narednom periodu

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Teočinu 02

Pokušao je, kaže Marko, da primeni i neke od savremenih metoda uzgoja jagodičastog voća koje je video u zemljama u kojima se obreo radeći cevnu izolaciju za poznate kompanije. Nedostižno je to sve našem domaćem paoru, zaključuje Marko i ističe da je malo domaćina koje poznaje u svom kraju, a da se istovremeno ne bave sa dve i više potpuno različitih proizvodnji, od ratarstva, stočarstva, povrtarstva pa i pčelarstva.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

 

Oscilacije cena, nesiguran plasman

Stalne oscilacije u cenama i nesiguran plasman, naterale su moravičke poljoprivrednike na svaštarenje. I ove godine imali su pune ruke posla, ostaće praznih džepova, a diskutabilno im je i oko otkupa – mršteći se dodaje Nikolić.

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Teočinu 04

Proteklih godina, Marko je uspevao da proizvede prvoklasnu malinu i zadovoljan je cenom koju je dobijao od lokalnog hladnjačara. Ove godine će, kaže, biti srećan ako je bude uspeo prodati i po ceni za drugu klasu, s obzirom na loše vremenske prilike.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Agrosaveti - Proizvodnja malina u Teočinu 01

Iako mu to nije primarna delatnost, nastaviće da se bavi tom proizvodnjom i u godinama koje slede, u iščekivanju trenutka kada će, kako je simbolično dodao „kajmak od crvenog zlata“ skidati proizvođači, a ne otkupljivači i hladnjačari monopolisti.

PROČITAJTE I...  Evropska konferencija o plasmanu voća Eurofruit 2017

Opširnije pogledati u prilogu.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstFarma krava i proizvodnja mleka u selu Vrtište
Sledeći tekstSertifikacija zemljišta za organsku proizvodnju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime