Brašno je osnovna životna namirnica koja se proizvodi mlevenjem žitarica ili druge hrane u prah. Iako se tradicionalno pravi od pšenice, danas su dostupne brojne vrste brašna. Mnogi ljudi ga drže u ostavi dugo vremena, čak i nakon isteka roka trajanja. Stoga, verovatno se pitate koliko dugo je bezbedno čuvati brašno.
Koliki je rok upotrebe (rok trajanja) brašna?
Mnogi faktori utiču na dužinu trajanja brašna, a najviše:
– o kojoj vrsti se radi (pšenično, kukuruzno, ovseno, speltino…),
– kakvi su sastojci (na primer, brašno od žitarica može da se sastoji od endosperma, klica i mekinja zajedno (brašno od celog zrna) ili samo od endosperma (središnjeg dela) i
– kako se skladišti (čuva).
Važno je napomenuti da je na pakovanju brašna ispisan rok trajanja kako bi se naznačilo koliko će dugo ostati sveže. Međutim, ono može da bude bezbedno za konzumaciju, čak i nekoliko meseci nakon isteka tog datuma.
Naime, proizvođači uklanjaju mekinje i klice iz pšenice kako bi od endosperma napravili rafinisano brašno. Rezultat je fina, mekana tekstura i svetla ili bela boja. Rafinisano je višenamensko, belo brašno za hleb, kolače i ono koje se samo diže. Ova brašna ne sadrže mnogo ulja, što je zapravo uzrok kvarenja. To ova brašna čini stabilnijim, odnosno manje podložnim kvarenju od brašna od celog zrna i drugih vrsta.
Dakle, belo odnosno rafinisano brašno može najduže da se čuva, jer ne sadrži klice i mekinje. Ono može da „izdrži“ do 2 godine. Brašno od celog zrna pšenice, spelte, ječma se mnogo brže kvari, a rok trajanja je od 3 do 6 meseci.
Kako utvrditi da li se brašno pokvarilo?
Najbolji način da utvrdite da li je brašno bezbedno za upotrebu je da ga pomirišete i pogledate da li je došlo do promene boje i strukture. Sveže brašno ima neutralan miris, a loše miriše na ustajalo, užeglo ulje, plesan ili na kiselo. Takođe, može da promeni boju. Osim toga, ako je došlo u kontakt s vodom ili vlagom, može da se pojavi buđ. U tom slučaju, potrebno ga je odmah baciti. Pored navedenog, može da dođe do pojave insekata, poput, brašnenog moljca. Štete, zapravo, nanose larve koje upredaju brašno u grudvice i prljaju ga izmetom. Naravno, i u ovom slučaju ga treba baciti.
Kako čuvati brašno
U kućnim uslovima brašno treba čuvati na hladnom i suvom mestu. Ukoliko želite da mu produžite rok trajanja, možete ga staviti u frižider ili zamrzivač.
Kada donesete brašno iz prodavnice, možete ga prvo staviti u zamrzivač na 48 sati kako bi ubili eventualna jaja žižaka ili drugih insekata koji bi mogli da se nađu u pakovanju. Zatim, treba ga prebaciti iz ambalaže u plastičnu ili staklenu posudu sa čvrstim poklopcem. To sprečava ulazak vlage, isekata i drugih štetočina. Takođe, blokiraće mirise i ukuse druge hrane ili proizvoda koji se nalaze u blizini, što može da utiče na miris i ukus brašna.
Višenamensko i drugo rafinisano brašno je idealno čuvati na hladnom i suvom mestu zaštićenom od sunčeve svetlosti. U takvim uslovima može da ostane u ostavi do godinu dana. Za duže skladištenje (ili ako je klima toplija), brašno može da se odloži u zamrzivač, gde može da traje do dve godine. Hladnoća ne utiče primetno na teksturu, tako da može lako da se izvadi potrebna količina. Neophodno je pustiti da se zagreje na sobnoj temperaturi pre nego što se upotrebi.
Brašno od orašastih plodova ili semenki poput badema, lana može da se čuva u zamrzivaču do godinu dana. Gorak ukus ukazuje na kvarenje.
Rizici upotrebe pokvarenog brašna
Kada brašno postane užeglo, njegova molekularna struktura se menja. Hrana napravljena od takvog brašna je lošeg ukusa, a mogu da budu proizvedena i štetna jedinjenja. Ukoliko se ubuđalo, može da bude i lošeg ukusa i veoma opasno. Iako nisu sve plesni štetne, neke mogu da proizvedu opasne hemikalije poznate kao mikotoksini. Ova jedinjenja mogu da izazovu simptome poput povraćanja i dijareje. Mikotoksini su, takođe, povezani sa drugim ozbiljnim bolestima, kao što su bolesti jetre.
Izvori: TheSpruceeats / Healthline
Preuzimanje teksta je dozvoljeno samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.