Primer dobre prakse: Uzgoj vinskih sorti grožđa i proizvodnja vrhunskog vina

0
229

Porodica Tomković iz sela Banje, koje  se nalazi u okolini Aranđelovca, okuplja 2 generacije pod istim krovom i na istom gazdinstvu. Sloga i marljiv rad opredelili su ovu petočlanu porodicu za proizvodnju vina vrhunskog kvaliteta. Domaćinski pristup poslu dao je rezultate koji se ogledaju kroz kvalitet finalnog proizvoda.

Adama Maganic 1120x180

Vinograd porodice Tomković se prostire na oko 6 hektara i u njemu se nalaze vinske sorte poput autohtone Morave, Šardonea, Bele Tamjanike, Prokupca, Frankovke, Širaza, i Kaberne Suvinjona. Od stonih sorti, vinograd krase Hamburg i Viktorija. Mladi naslednik koji je ostao na porodičnom imanju, Mladen Tomković osvrnuo se na godinu koja je na izmaku i rekao da uprkos mnoštvu izazova godina i nije bila tako loša.

Prosečan rod u ovoj godini, kada se uzmu u obzir i mlađi i stariji zasadi, iznosio je oko 5 tona po jednom hektaru. Stariji zasad je iz 2016. godine, dok je mlađi podignut pre par godina. Neophodno je podizanje  novih zasada, odmaranje zemljišta i vađenje starih kada im je vreme za „penziju“.

MPS baneri II

Prema popisu poljoprivrede obavljenom 2012. godine u Srbiji pod vinogradima je bilo oko 25 hiljada hektara. Šumadijski rejon obuhvata deo brdovitih vinogradarskih terena Šumadije, od planine Rudnik do reke Velike Morave. Porodica Tomković pored vina proizvodi i rakiju.

PROČITAJTE I...  Vatrogasac i poljoprivrednik: Za mene puna agrotehnika znači puna prikolica

Subvencije od velikog značaja

Pomoć države je od velikog značaja kada je reč o subvencijama. Tomkovići su kupili samo u prošloj godini kompletnu opremu i mehanizaciju za vinograd. Sredstvima je nabavljen depozitor, malčer, freza i podrivač. Bez pomoći stuke teško bi bilo dobrih rezultata, Mladen kaže da imaju odličnu saradnju sa savetodavnom stučnom službom iz Kragujevca, jer su upravo oni prva instanca u podnošenju dokumentacije za subvencije.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

U planu je podizanje objekta u kome će biti smeštena vinarija, kaže naš sagovornik i dodaje da su do sada grožđe više prodavali kupcima, a da će u narednim godinama ono završavati u njihoviom bocama koje će se naći u vinotekama širom zemlje. Upitali smo mladog domaćina, u kojoj meri se isplati vinogradarstvo, budući da je u ekspanziji, a konkurencija sve veća.

Pomoć udruženja u promociji

Malden i njegova porodica su članovi lokalnog udruženja vinara koje se zove „Srce Šumadije“, udruženje ima za cilj promociju vina sa geografskim poreklom, kao i organizaciju degustacija i ocenjavanja kvaliteta vina.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Sagovornik: Mladen Tomković, selo Banja

Prethodni tekstNastavljaju se protesti: Proizvodnja na njivama i u štalama dotakla dno
Sledeći tekstSejalice – kreću u tajnu akciju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime