Uzgoj vinograda u selu Drenča

0
909
Agrosaveti---uzgoj-vinograda---Derenca---01

U župskom selu Drenča koje se nalazi nadomak Aleksandrovca upoznali smo Marka Vukosavljevića. Reč je najmlađem vinogradaru u tom kraju. On svim srcem želi da nastavi porodičnu tradiciju, uzgoj vinograda, ali i tradiciju domaćina iz ovog dela Srbije.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Jeste reč o porodičnoj tradiciji, ali je važno da sam se ja u tome pronašao, tako da radim to iz ljubavi. Ima ovde mladih koji se bave vinogradarstvom, a ja sam najmlađi od njih koji je podigao novi zasad. Sada imam 60 ari pod vinogradima, naravno, već razmišljam o proširenju.” – kaže Marko.

Marko živi sa majkom i sa bakom. Na žalost ni oca ni dedu nije upoznao, ali je ipak od malena zavoleo ove brežuljke pod vinogradima. Kako kaže, dok je majka radila on je svakodnevno išao sa bakom, te mu je ljubav prema vinogradarstvu usađena od malena. Nije mu teško da radi i da brine o svojoj lozi, te su mu vinogradi uvek sređeni i rodni. Godina je bila zadovoljavajuća kada su u pitanju i kvalitet i prinos, ističe naš domaćin.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti---uzgoj-vinograda---Derenca---02

“Godina je bila dobra, grožđe je bilo kvalitetno. Možda sam imao i nešto više roda, ali ću to rezidbom dovesti na optimalnu količinu po čokotu.” – kaže nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Subvencije za proizvodnju vina: Rok za prijavu do 29. aprila

U Drenči i okolinu dominiraju vinogradi, a tako je decenijama unazad. Nekada je svaka kuća imala svoj uzgoj vinograda, priča nam Marko. Ono što hrabri i daje nadu, jeste to što se podižu mladi zasadi, a jedan je podigao i naš domaćin.

galenika psenica LG 1120x185px

MLADIMA NEOPHODAN “VETAR U LEĐA”

Marko voli što je dete sa sela. Voli svoju Drenču, vinograde i ozbiljan je u nameri da proširi svoju proizvodnju. On se i školovao baš za uzgoj vinove loze, te je ono o čemu mašta osnivanje vinarije, kako bi mogao da flašira svoja vina i da ih ponudi tržištu.

Agrosaveti---uzgoj-vinograda---Derenca---03

“Ja sam dete sa sela, i zaista volim ovo selo, volim vinogradarstvo. Voleo bi u skorijoj budućnosti osnovati jednu manju vinariju, pa da pokažem šta znam. Imamo ovde u ovom kraju mladih koji se bave vinogradarstvom, voćarstvom, tako da mislim da Drenča ima budućnost.” – ističe Marko.

Infinito Bayer 1120x180 V01

Markov entuzijazam i ambicije jedino kvare finansije bez kojih ne može osnovati vinariju. Nada se da će njegov trud ispratiti i neki konkursi, te da će mu se želje ostvariti. I zapravo je veoma važno da postojeći podsticaji isprate ovakve mlade ljude, kao što je to Marko, koji su rešeni da ostanu na selu i da se bave poljoprivredom, a kojima fali samo malo vetra u leđa.

PROČITAJTE I...  Voćarsto i vinogradarstvo u opštini Negotin

Prethodni tekstMleko ekstra klase u selu Lelic
Sledeći tekstSvrljiška ovca u selu Milanovac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime