Proizvodnja vina u selu Lopušnik

0
2593
Agrosaveti - Proizvodnja vina u selu Lopušnik 04

Uprkos lošijoj infrastrukturi, nedostatku puteva, kanalizacije, javne rasvete, meštani Lopušnika u opštini Petrovac na Mlavi, decenijama unazad uspevaju da popularišu svoje malo selo, raznovrsnim kvalitetnim proizvodima. Iako su petrovački domaćini odvajkada bili prepoznatljivi po ratarstvu i uzgoju stoke, sve se više govori o njihovim vrsnim rakijama i vinima.

Spyrale Adama 1120x1080

Agrosaveti - Proizvodnja vina u selu Lopušnik 07

Najpoznatiji među njima je 53-ogodišnji Milan Milošević, koji je poslove tehnologa u mlekari, autoprevoznika i instruktora vožnje, zamenio vinogradarskom i proizvodnjom vina i, kako uz osmeh  kaže, to će mu biti poziv do penzije.

Vinograd voli da vidi senku svoga gospodara

Ni u jedan posao se nije upuštao bez ljubavi pa tako ni u proizvodnju vina, po kojoj je selo Lopušnik postalo prepoznatljivo zahvaljujući i njegovom pokojnom tastu. Upravo ljubav prema rodnom selu, motivisala je njegovu suprugu i njega da nasleđenih, bezmalo 6 hektara vinograda, unaprede i podignu proizvodnju na viši nivo.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Milan kaže da svako ko želi da se upusti u proizvodnju vina, treba da se rukovodi dvema činjenicama. Jedna je da se kvalitet stvara u samom vinogradu a druga je dobro poznata izreka da „vinograd voli da vidi senku svoga gospodara“, te se i sam često druži sa svojim čokotima.

PROČITAJTE I...  Zelenom rezidbom do boljeg kvaliteta grožđa

Agrosaveti - Proizvodnja vina u selu Lopušnik 05

Vinovu lozu, koju je negovao njegov pokojni tast, koji je i zaslužan što se u tom selu tradicionalno obeležava Sveti Trifun – zaštitnik vinogradara, su zadržali ali su zasadili i neke nove, svetski priznate sorte grožđa, kupljene u južnom Banatu, pre 11 godina.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Stručnost se ne postiže preko noći

S obzirom na to da su te 2007. godine dobili podsticajna sredstva za kupovinu internacionalnih sorti one su i danas dominantne u njihovim vinogradima. On se odlučio za tri sorte: „Šardone“, „Sovinjon“ beli i „Pinot“ crni, pre svega jer su, kako nam je rekao Milan, iste epohe sazrevanja, kako bi se i berba završila istovremeno.

Agrosaveti - Proizvodnja vina u selu Lopušnik 08

Milošević ističe da uzgoj vinove loze zahteva kontinuiranu edukaciju, ukoliko želite da se svrstate u red uspešnih vinogradara. Njemu su, dodaje on, u postizanju tog cilja, od ogromne važnosti saveti saradnika Poljoprivredne savetodavne stručne službe u Požarevcu, sa kojima imaju decenijsku saradnju.

Preporuke savetodavaca pomogle su mu, pored ostalog, da se uspešno izbori sa tradicionalnim prirodnim neprijateljima vinove loze, poput pepelnice, plamenjače, sive truleži ali i fitoplazme.

PROČITAJTE I...  Organska proizvodnja – izazovi i zadovoljstva

Sunce ogrejalo Braničevske čokote

Kaže da im je ova godina bila solidna, s obzirom na to da im je sunce ogrejalo vinograde, ali je bilo i dosta padavina. Vinogradi su mu, kako veli, omeđani kukuruzima njegovih komšija. Dosadašnja praksa je pokazala da, kada su ratarima bili manji prinosi zbog jakog sunca, njemu je vinograd bogato rodio.

Agrosaveti - Proizvodnja vina u selu Lopušnik 06

Na svu sreću, nastavlja Milošević, ni grad koji je u julu protutnjao Braničevskim okrugom, nije ostavio traga u njegovim vinogradima i nije se odrazio na kvalitet ovogodišnjeg roda grožđa.

Povratak autohtonim sortama

Kako navodi ovaj poznati vinogradar, berba je uspešno završena krajem septembra ali su se i ove godine suočili sa manjkom kvalitetne radne snage, pre svega, zbog masovnog odlaska mladih na rad u inostranstvo.

Agrosaveti - Proizvodnja vina u selu Lopušnik 03

Zadovoljan je odnosom države prema domaćim vinogradarima i namera mu je da konkuriše za podsticajna sredstva za kupovinu novih tankova za fermentaciju i čuvanje vina.

Namera im je da povrate stari sjaj i nekim, pomalo zaboravljenim, domaćim sortama grožđa. Na oko hektar zemljišta naredne godine planiraju da zasade sorte poput „Prokupca“, „Smederevke“ i „Tamjanike“.

PROČITAJTE I...  Prijavite se za podsticaje za očuvanje životinjskih genetičkih resursa

Agrosaveti - Proizvodnja vina u selu Lopušnik 02

Vinarija porodice Milošević, od oko 40 hiljada kilograma grožđa. Godišnje proizvede 15 hiljada litara belog sovinjona, šardonea i  crnog burgundca, koji se prodaju i konzumiraju u lokalnim ali i pojedinim beogradskim ugostiteljskim objektima.

Vina Mlavskog rejona uskoro sa geografskim poreklom

Milan kaže da su tamošnji vinogradari svesni činjenice da je Mlavski rejon idealno podneblje za uzgoj, kako domaćih, autohtonih tako i stranih sorti grožđa, te su pokrenuli proceduru zaštite geografskog porekla vina iz tog vinogorja.

To ih dodatno obavezuje, zaključuje naš sagovornik, da budu odgovorniji i što profesionalniji ali i da animiraju mlađe generacije da nastave da se bave voćarskom proizvodnjom, što bi njihovom, gotovo opustelom selu, ponovo udahnulo život.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstKlasterima u Vojvodini više od osam miliona dinara
Sledeći tekstOrganska proizvodnja malina u Pivnicama

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime