Svrljiška ovca u selu Milanovac

0
780
Agrosaveti---svrljiska-ovca---01
Timac AGRO

Skromni zahtevi uzgoja i odlični proizvodni rezultati glavni su razlozi zašto se porodica Jovanović iz sela Milanovac kod Žagubice odlučila da svrljiška ovca bude na njihovim pašnjacima. Kako nam je rekao naš domaćin, Zoran Jovanović, njegova porodica je oduvek na imanju imala ovce, ali one tzv. domaće, međutim, pre pet godina on je rešio da zapati umatičeno stado, a prilikom izbora rase, nije imao dilemu.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Želeo sam baš svrljišku u čistoj rasi. Reč je o kombinovanoj rasi, dakle, meso, mleko, vuna. A privuklo me je i to što je svrljiška ovca jako lepa, krupna, dugorepa, ćubasta, pa me je i to privuklo.” – kaže Zoran Jovanović.

Chief-1120x180

Jovanovići danas u stadu imaju 35 umatičenih ovaca, a želja im je da dođu do 50 grla. Kao što vidite uslovi za uzgoj svrljiške ovce na imanju Jovanovića su tako reći idealni. Ovce su veći deo godine na ispaši, što im omogućava veliki ograđeni prostor. Kako kaže Zoran, one vole da se šetaju, mada je ljudi uspešno drže i na jaslama. Kao što smo rekli, reč je o rasi koja nije mnogo zahtevna, ali za postizanje maksimalnih rezultata, neophodna je i kvalitetna dohrana.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---svrljiska-ovca---02

“Na paši su, plus kukuruz, lucerka, seno i silaža koju im dajemo jednom dnevno sada kada se ispaša završava. Mislim da je ishrana veoma važna.”

Nicogan-1120x180

HOMOLJSKI SIR VEOMA TRAŽEN

Sa rezultatima koje postiže, Zoran je veoma zadovoljan, jer je postigao i više od onoga što je znao iz teorije.

Biofor baner 728x90

“Kažu knjige da daju 1,2 jagnjeta po ovci, ali se ja sa tim ne slažem. Kod mene je to 1,5, puno ovaca mi se blizni. Bili bi ti rezultati još bolji da ih ja ne muzem.” – kaže Zoran.

PROČITAJTE I...  Stado koza u selu Radinac

Agrosaveti---svrljiska-ovca---03

Svrljiška ovca se kod Jovanovića drže zbog mleka od kojeg prave čuveni homoljski sir. Kako kažu sa prodajom nemaju problema, sve što naprave to i prodaju. Iz tog razloga, selekciju u svom stadu rade baš na osnovu mlečnosti.

“Velika je razlika u mlečnosti od ovce do ovce, te selekciju radim na osnovu mlečnosti, kako bih dobio što bolje rezultate. Neke daju 500 gr mleka, dok neke 250, tako da je ta razlika značajna. Inače, one daju veoma kvalitetno mleko od kojeg mi pravimo sir. Ne možemo da napravimo, koliko možemo da prodamo.” – kaže naš domaćin.

Pa ipak, ne treba zanemariti ni jagnjad, jer je homoljsko jagnje dosta traženo, priča nam naš domaćin. Indeks mesa jeste manji, ali je kvalitet svrljiškog jagnjećeg mesa neprikosnoven, dodaje Zoran. Dakle, kupaca ima, ali je trenutna cena ispod rentabilnosti. A ono što nedostaje u ovom kraju, jeste organizovaniji plasman, smatra Zoran.

“Kupaca ima. Dolaze sa svih strana, jer je homoljsko jagnje veoma kvalitetno. Međutim, cena je veoma mala. Prodajem za 220 dinara, a s obzirom na to da ovde namamo klanice koje otkupljuju, prinuđen smo da prodajemo nakupcima, pa nemamo ni one 2000 dinara od države po jagnjetu. A velika razlika bi onda bila u računici.” – smatra Zoran.

PROČITAJTE I...  Ribnjak na Krupajskom vrelu

Neko bi pomislio da se u tu računicu ukalkulišu i subvencije, međutim, tempo isplate podsticaja im nedozvoljava da uopšte i računaju na taj novac. Naš domaćin još nije dobio ni za prošlu godinu, iako je zahtev na vreme dostavio. Bez obzira na subvencije, Zoran od svrljiške ne odustaje, ali kako kaže, nije u redu jedno obećavati, a drugo raditi.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime