Vinograd na tromeđi

0
109

Dragiša Stokić poseduje porodični vinograd u selu Ram, opšina Veliko Gradište, koja se nalazi u Istočnoj Srbiji, na tromeđi između Srbije, Vojvodine i Rumunije. Upravo taj specifičan klimat i ruža vetrova čine ovo vinogorje posebnim, a vina aromatičnim i kvalitetnim. Vinarija „Stokić“, upešno radi dugi niz godina, brižljvo negujući tradiciju svojih predaka. U vinogradu su zastupljene sorte Prokupac, Sila, Morava i Merlo.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Godina je bila dobra, bez mnogo izazova, tvrdi Dragiša, i dodaje da, berba iako je još u toku , obećava da će i od kasnijih sorti moći da očekuje visok rod.

Cena vina varira od sorte do sorte i kreće se od 350 dinara u rinfuzi do čak 6 evra za jedan litar sorte „Morava“, koja je prodata u Italiji, i koja je dosta tražena na tržištu.  U planu je da se napravi kompletna turistička ponuda u sklopu vinarije i time privuku posetioci i zaljubljenici u kvalitetna vina.

2022 Custodia 1120x1080

Vinograd nema sistem za navodnjavanje , jer obiluje podzemnim, lako pristupačnim vodama, koje kako kaže naš domaćin, snabdevaju svaki čokot. Jedini problem predstavljala je erozija zemljišta, koja je nastajala usled velikih padavina i tada se skidao sloj kvalitetnog površinskog zemljišta važnog za vinovu lozu. Taj problem uspešno je rešen postavljanjem serpentina. Sorta“ Morava“ kao najtraženija nastaviće da se širi sa postojećih 9 ha, na preko 20ha, sa proširenjem biće potrebna i kvalitetna radna snaga koja često oskudeva u ovom, ali i u mnogim drugim krajevima u Srbiji.

PROČITAJTE I...  Primer dobre prakse: Uzgoj vinskih sorti grožđa i proizvodnja vrhunskog vina
Prethodni tekstStanimo na put lažnom medu: Prijave moguće i preko Vibera
Sledeći tekstSkladištenje jabuka: Ovako se čuva svežina i do 7 meseci

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime