U Ritopeku, prestonici trešanja, berba je u punom jeku. Kako su rekli tamošnji voćari, prinos je ove godine manji zbog jakih mrazeva koji su pratili ovo proleće.
Sanja Nikolić iz Ritopeka trešnju proizvodi na jednom hektaru. Kako kaže berba trešanja je počela, a plodovi su dobrog kvaliteta.
“Imam više sorti: Burlat, Karmen, Giant Red, Herc itd. Prinos je umanjen, jer smo imali jakih mrazeva, sve zavisi od sorte. Nisu sve jednako podnele mraz. A ima i dosta sitnijih plodova, jer je bila velika suša ovog proleća. Cena u hladnjačama se kreće od oko 180 dinara, slična je prošlogodišnjoj. Iskreno, rekla bih da je to ucenjivačka cena. Prva je išla po 250 dinara, pa je svakodnevno cena padala.” – kaže Sanja iz Ritopeka.
KORDIJA IZMRZLA U ČITAVOJ EVROPI
Na osnovu ove sezone proizvođači će moći izvesti jasne zaključke prilikom ocenjivanja pojedinih sorti. Ovogodišnja škola će im pomoći i prilikom izbora sortimenta za neke buduće zasade. Naime, pojedine sorte, kao što je to Kordija, izmrzle su u čitavoj Srbiji, negde čak i 90%.
Vlado Popić iz Čeneja pod trešnjom ima 19 hektara. Reč je o intenzivnim zasadima sa full tehnologijom. Kako kaže ovo je bilo jedno turbulentno proleće, ne toliko izazovno kao prošlogodišnje, ali svakako problematično. Kako nam je rekao čak 13 dana je trajala borba sa jakim mrazevima koji su obrali dobar deo roda.
“Što se tiče sorti, recimo sorte Vera, to je jedna nova sorta koju sam uvezao iz Italije, ona je solidna ove godine. Dok je npr. Grace Star, koja dospeva na berbu isto kad i Vera, kod mene izmrzla 90%. Za to nemam objašnjenje. Što se Kordije tiče, ona je isto pretrpela velike štete u čitvoj Srbiji. Mislim da će Regina i Ferovija izvući ovu godinu. Mi smo 13 dana imali minuse, najveći je bio 27. marta, kada je temperatura bila -6,7 stepeni.” – kaže Vlado Popić.
OVOGODIŠNJI PRINOS TREŠANJA ZAVISI OD SORTIMENTA
Kada pričamo o ovogodišnjim prinosima, naš sagovornik ističe da to apsolutno zavisi od sortimenta koji je zastupljen u voćnjacima, ali je prinos definitivno manji od očekivanog.
“Borili smo se noćima, grejali, tako da smo spasili značajan prinos. Prinos definitivno zavisi od toga ko koliko sorti ima u voćnjaku. Kod mene je šteta između 20-30%.” – dodaje Popić.
MANJI ROD, VEĆA CENA?
Ako zaključimo da je ove sezone mraz odneo veći deo roda, ne samo u Srbiji, već i u drugim evropskim zemljama, postavlja se pitanje da li to znači i bolju cenu? Čuli smo koja je cena kada predajete hladnjačama, a šta očekuju veći proizvođači koji svoju trešnju izvoze?
Kod našeg domaćina sa Čeneja, Vlade Popića, ozbiljnija berba je već krenula. Prema njegovom mišljenju cena će ove godine sigurno biti bolja, a bolji je i sam kvalitet plodova. Veći deo njegovog roda ide za izvoz, a ima i ugovoren plasman.
“Nije bilo puno kiše, pa nije bilo pucanja plodova. Ko je dobro orezao može da očekuje veliki procenat prve klase. Upravo pomoću cene očekujemo da ćemo donekle nadoknaditi štete od mraza.” – smatra proizvođač sa Čeneja.