U širem pocerskom kraju pod jagodom je oko 2000 hektara, što zaista nije malo. Ljudi tamo decenijama unazad gaje ovo voće i to rade veoma uspešno. Dobar deo pocerske jagode se izvozi za Rusiju i druge zemlje.
“Uspevamo da zadovoljivo zahtevno rusko tržište. Imamo i kvalitet, čvrstoću, slast, boju, a sve to oni traže.” – kaže Filip Karić, proizvođač iz sela Varna.
Prošlu godinu jagodari ne ocenjuju kao dobru. Bilo je kiše, grada, a ni cena nije bila dobra kao prethodnih godina. Iz tog razloga je ove sezone zanovljeno oko 30% manje površina. Ljudi nisu imali dovoljno sredstava za to, kaže Dragan Gligorić iz zadruge “Pocerska jagoda”.
“Dve godine nikada ne mogu biti iste. Za razliku od pretprošle, prošla godina je bila za nas pogubna. Cena je bila duplo jeftinija. Dosta je išlo na domaće tržište, domaću preradu, te nas je to spasilo. Ne znam u čemu je bio problem. Kvalitet je donekle bio lošiji, jer je bilo dosta vremenskih oscilacija. Nije išla za Rusiju, kao do sad. Nadamo se da će ove godine biti bolje. Zasade smo obnovili, a sada samo do berbe nam treba oko 5000 eura, što priznaćete nije malo.” – kaže Dragan.
ZADRUGA POCERSKA JAGODA
Inače, pre dve godine 10-ak proizvođača se udružilo i osnovalo zadrugu “Pocerska jagoda”, ne bi li rešili deo problema kada je plasman u pitanju. Podigli su i ovu pothladu kapaciteta 40 tona. U njoj je sada kupus, kako ne bi bila prazna dok ne počne sezona.
“Svaki od nas ima od 1,5 do 2 hektara, a to je ozbiljna proizvodnja. Bili smo prepušteni sami sebi. Svako se snalazio kako zna i ume da proda tu jagodu. Došli smo na ideju da ako nas 10 skupi na jedno mesto oko 15-20 tona jagode dnevno, da ćemo tako biti ozbiljniji kupcima. Videće da je to kvalitetna, pothlađena, spakovana jagoda, pa se nadamo da ćemo tako dobiti koji dinar više.” – objašnjava Dragan Gligorić iz zadruge Pocerska jagoda.
Međutim, delimično im je planove pokvario Pravilnik koji se tiče izvoznika i koji propisuje da oni moraju imati hladnjače kapaciteta 500 tona. To je i te kako smanjilo broj potencijalnih kupaca, pričaju nam ovi zadrugari.
“Mi automatski ispadamo iz te priče. Plašimo se da će to biti problem, ali nadamo se da će se javiti neko rešenje. Da će se to prevazići već ove godine. Nadamo se da ćemo našu jagodu uspeti plasirati tamo gde treba i da ćemo bolje proći.” – dodaje Dragan.
A kako će proći to ne mogu znati, jer se cena jagode nikada unapred ne zna, niti se može prognozirati vremenska situacija. Tamošnji jagodari uvek rade maksimalno profesionalno, kao da će takva biti i cena. Jer da bi se dobio maksimum, maksimum se mora i dati. Već za nekoliko dana kreću prvi radovi u zasadima, tačnije uklanjanje starog lišća. Već za taj posao proizvođačima su neophodni radnici, te Dragan kaže da mu od tada pa sve do berbe treba oko 5000 eura. Ono što je takođe nepoznanica, a kažu da je obaveza, jeste na koji način će se prijavljivati radnici. Te informacije još nisu stigle u Pocerinu, a činjenica da će ta prijava po radniku koštati 300 dinara, nikako nije zanemarljiva stavka, kažu proizvođači jagoda.