Uzgoj malina u selu Beli Kamen

0
1134
Agrosaveti---Uzgoj-malina---Beli-Kamen---01

Poslednjih dana juna naša ekipa boravila je u Moravičkom okrugu i tamošnji uzgoj malina. Dok smo se vozili vijugavim planinskim putevima ka nadmorskoj visini od preko 900 metara, naši domaćini nam pričaju istorijat tog živopisnog kraja. U njemu meštani odvajkada na najbolji način koriste sve prirodne potencijale, vodeći pritom računa o očuvanju svih bogomdanih blagodeti. Prva adresa nam je plantaža porodice Obrenić. Domaćin Tomislav je toga dana napunio 66 godina. Dočekuje nas širokog osmeha i preplanuo od jakog sunca. Na naše pitanje, kako to da ga na rođendan zatičemo u malinjacima a ne u nekom od letovališta, Tomislav kaže da paori ne znaju ni za crveno slovo ni za Novu godinu.

Neoram-Vertigo-1120x180

Samo domaće sadnice i preparati

Porodica je tih dana bila na okupu i zbog početka kampanjske berbe malina. Crveneli su se Tomislavovi zasadi vilameta, sorte koja se najbolje aklimatizovala u ariljskom malinogorju. Najmlađi zasadi su mu 5 godina a najstariji, koji su i dalje u dobroj kondiciji, napunili su i četrdeset leta. Prema rečima našeg domaćina, od prvog dana ostali su verni domaćim sadnicama i hemijskim preparatima. To se pokazalo dobrim izborom, s obzirom na to da mu rod nijednom nije podbacio svih ovih godina.

BASF - Systiva-1068x172px

Agrosaveti---Uzgoj-malina---Beli-Kamen---03

Previše vode smanjuje rod malina

Tomislav Obrenić kaže da bi im protivgradna zaštita dobrodošla ali im ta investicija trenutno nije na listi prioriteta. Najčešća greška koju početnici u proizvodnji prave jeste preterano zalivanje. Njegov uzgoj malina opstaje decenijama jer je priroda sve sama regulisala, bez mnogo njegovih intervencija. Najvažnije je, ističe on, pravilno đubrenje zemljišta i njegova obrada, uz minimalno hemijsko tretiranje odabranim preparatima. Relativno je, kako ističe Obrenić, zadovoljan ovogodišnjim rodom ali pamti i bolje prinose.

Kalif-Mega-1038x172

Oštra zima uticala na kvalitet maline

Najveći neprijatelj za domaći uzgoj malina poslednjih godina su nepredvidive vremenske prilike. Oštra zima prošle godine, olujno nevreme neposredno pred sazrevanje i sušni dani tokom juna, ostavili su traga na kvalitet ali ne i na prinose. Iako mu je malina bogato rodila, gotovo sve količine koje su tih dana obrali po kvalitetu zadovoljavaju drugu klasu. To ranijih godina nije bio slučaj. Sa jednog hektara, ovaj svestrani poljoprivrednik, očekuje da će uspeti tokom jula da oberu do 20 tona tog jagodičastog voća.

Malinarima nedostaju zadruge

Ukidanjem lokalne zadruge, proizvođači voća su godinama bili prepušteni sami sebi. Svako je tražio svoj put do potrošača. Kako bi osigurao plasman svog voća, Tomislav Obrenić postao je jedan od stotinak kooperanata jedne od najmodernijih hladnjača kod nas. „Drenovca“ iz sela Mirosaljci kod Arilja. Kako kaže, imaju dugogodišnju odličnu saradnju, kako sa vlasnikom hladnjače, Slobodanom Obradovićem, tako i sa mladim inženjerima poljoprivrede, koji im daju uputstva za zaštitu i ishranu biljaka u toku gajenja.

Agrosaveti---Uzgoj-malina---Beli-Kamen---02

Realna cena : 180 dinara za kilogram maline

Slaže se sa nedavnom izjavom resornog ministra da otkupna cena od 100 dinara za kilogram maline ne bi bila realna, te da treba da bude formirana isključivo po tržišnim principima. Nada se da će ovogodišnja situacija oko plasmana malina biti daleko povoljnija od prethodnih. Pamti i vremena kada su za kilogram malina dobijali i po 230 dinara ali kako negodujući dodaje, takva situacija nije dugo potrajala. Iako bi takva cena bila poželjna, kako kaže, nije i realna. Iznos od 180 dinara pokrio bi im velike troškove a ni zarada ne bi izostala.

Sin i unuk nastavljači tradicije

Nije zabrinut naš sagovornik za godine koje slede. Marljivim radom od svoje 15. godine uspeo je, kako ponosno dodaje na kraju naše posete, da obezbedi i naredne generacije Obrenića. Raduje ga činjenica da su mu sin i unuk, koji je na četvrtoj godini agroekonomije, izrazili želju da stečena teorijska saznanja primene u osavremenjavanje porodičnog gazdinstva. Time su ulili makar tračak nadak za opstankom tog opustelog sela u Moravičkom okrugu.

DK Banner 720x90
PROČITAJTE I...  Proizvodnja malina i kupina u Lozničkom kraju

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime