Vrane najveći problem u ataru

0
850
Agrosaveti - Paprike na otvorenom u Ruskom Krsturu 01

U ataru sela Sakule zatekli smo mladog poljoprivrednika, Nikolu Erdeljana koji je došao da obiđe parcele pod bostanom i paprikom. Kako nam je rekao za sad sve izgleda veoma dobro, uprkos suši, jer imaju tri bunara pomoću kojih navodnjavaju. Međutim, tamošnji povrtari imaju jedan drugi problem, koji ne znaju kako da reše. Naime, u pitanju su vrane.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Pomislio bi čovek da je za problem sa vranama još uvek rano, jer lubenica još nema. Međutim, ove ptice buše creva za navodnjavanje.

“Vrane su nam u ovom periodu problem broj jedan, verovali ili ne. One u potrazi za vodom buše kap po kap i prave nam velike štete, jer ta creva moramo često da menjamo. Evo ovde ima 30 folija, ona je u stanju svih 30 da probuši. I to ne na jednom mestu samo, već na više mesta. Nije mi jasno zašto to rade, kada ovde oko nas ima vode. Tu nam je Tamiš, tu nam je ribnjak.” – pita se Nikola.

Adama Sultan 1120x180

Agrosaveti - vrane

Prva asocijacija na moguće rešenje ovog problema su lovci, ali ne, jer su vrane zaštićene ptice, te su lovci tu nemoćni. Strašila ih ne plaše, a poljoprivredni proizvođači su probali i sa topovima, no reč je o veoma pametnoj ptici, smatra naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Lubenica rodila u decembru

 

“Čini mi se da ona nauči koliko često top puca, kojim intenzitetom, tako da vrlo brzo ogugla i na to. Kažu mi iskusniji pljoprivrednici da namestim top da uvek puca različitim tempom, probaću.” – kaže nam Nikola.

pylon galenika jan 023

DRUGI PROBLEM – JAZAVCI

Osim što buše sisteme za navodnjavanje, kada plodovi bostana stignu, vrane i tada prave štete, bušeći ih, bukvalno jednu po jednu. Drugi problem su jazavci, koji takođe mogu da naprave velike štete. Kada on zagrebe lubenicu, ona je neupotrebljiva.

“Interesantno je što jazavac bira zrelu lubenicu, pa zapara nju. Mom kolegi su jedne sezone oko 300 lubenica oštetili. Kuda jazavac prođe, to je katastrofa. Možete imati stopostotnu štetu od jednog ili dva jazavca. A ima ih ovde kod nas. Mi ostavimo npr. pse na parcelama, jer kada jazavac oseti psa, onda ne dolazi. Jazavac kod nas nema prirodnog neprijatelja, ali to je priroda, ne možemo protiv nje.” – kaže nam Nikola iz Sakula.

KWS banner 728x90

A da spomenemo i treći problem, a to su krađe. Međutim, kako kaže naš sagovornik, taj problem im je najmanji. Poslednjih godina poljočuvari u ataru sela Sakule, rade svoj posao.

Prethodni tekstDa li ste čuli za proizvode iz porodice Luna?
Sledeći tekstVinogradarsko voćarska proizvodnja u selu Drenča

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime