Farma romanovskih ovaca u Novom Slankamenu

0
985
Agrosaveti---farma-romanovskih-ovaca---Novi-Slankamen---02
Timac AGRO

U Novom Slankamenu upoznali smo mladog ovčara, Nemanju Radakovića koji je prošle godine ozbiljno zagazio u ovčarsku priču. Podigao je objekat i tako je nastala njegova farma romanovskih ovaca. Nemanja inače veoma voli životinje, te se svim srcem posvetio ovoj priči sa jasnim ciljem, a to je stado od 100-120 ovaca.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

“Ovce smo uselili u septembru 2018. godine, a godinu dana smo obilazili farme, gledali, slušali, učili. A romanovsku sam izabrao zbog njene visoke plodnosti.” – kaže nam Nemanja.

Chief-1120x180

Farma romanovskih ovaca broji 60-ak grla. Nešto se i prodalo, ali ono što je najvažnije, Nemanja je zadovoljan dosadašnjim rezultaima.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---farma-romanovskih-ovaca---Novi-Slankamen---01

“Kod sebe sam dokazao da romanovska daje 4 jagnjete i da svi prežive. Ima ljudi koji imaju i po 5-6, ali kod mene to još nije bilo, valjda će biti. Isplative su, po mom mišljenju, jer se jagnje dva puta godišnje. Imam jednu ovcu koja je prvo dala tri, pa u drugom jagnjenju 4. Da budemo precizniji, prosek jagnjenja je 5,7 jagnjadi na godišnjem nivou.” – ističe Nemanja.

Nicogan-1120x180

OBJEKAT OD PRIRODNIH MATERIJALA

Ovaj objekat je naš domaćin zajedno sa svojom porodicom uradio namenski za ovce, poštujići njihove potrebe. Kako kaže, objekat se pokazao veoma funkcionalnim, a trudili su se da koriste prirodne materijale, kako bi ambijentalni uslovi bili što adekvatniji za životinje. A zanimljivo je i to da su već uradili nekoliko ovakvih objekata širom Srbije.

Biofor baner 728x90

“Objekat smo sami radili. Želeli smo da sve to bude od drveta. Ima dosta otvora, kako bi amonijak izlazio, a opet mora biti bez promaje, jer ona smeta ovcama. Dole je zemlja, jer je ona prirodija, propusnija.” – dodaje Nemanja.

PROČITAJTE I...  Uzgoj Angus goveda u Novom Slankamenu

Organizacija u objektu je vrlo jednostavna, ali funkcionalna. Postoje porodilišta, a kasnije i posebni otvori za jagnjad kako bi im hrana bila dostupna. Zna se da romanovsko jagnje vrlo brzo počinje, uz sisanje, i da jede, a naš domaćin je veoma zadovoljan i njihovim prirastom.

Agrosaveti---farma-romanovskih-ovaca---Novi-Slankamen---03

“Da, sve je podeljeno po odajama. U jednom delu su ovce sa ovnom, tu se i ojagnje, pa ih odvajamo u porodilišta. Kasnije kad jagnjad ojačaju smeštamo ih sve sa majkama, ali imaju otvore kroz koje mogu doći do hrane. Napreduju jako brzo. Za 3-3,5 meseca dostižu kilažu od oko 30-40 kilograma. Ja sam time baš zadovoljan.” – ističe naš domaćin.

Pažnja se posvećuje i samoj ishrani koja, kako kaže Nemanja, ne mora da bude preobimna, ali mora da bude kvalitetna i raznovrsna.

ROMANOVSKA IMA SVOJE KUPCE

Vidi naš domaćin perspektivu u ovčarstvu, ali ističe da se mora malo više povesti računa o genetskom kvalitetu postojećih grla u Srbiji, kako bi se taj potencijal podigao na još viši nivo. Što se tiče cene jagnjadi za klanje, trenutno je ona 300 dinara, a Nemanja ljudima obezbeđuje i klanje, te ima kupaca. Meso romanovske rase se smatra delikatesom. Za sada nema problema sa prodajom, ali mu je prvenstveno cilj da poveća svoje stado, jer nema matematike bez količine.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja voća u Novom Slankamenu

“To je matematika za 100 ovaca, što mi i jeste cilj. Da dva jagnjeta odu na troškove, dva opet ostaju kao zarada. Tako ja bar mislim.” – kaže Nemanja.

Subvencije još uvek nije dobio, jer je ovo nulta generacija ovaca. Šiljegice koje su sjagnjene su RB, dok su ovnovi HB, tako da ga one tek očekuju. Na njih gleda kao na nešto što će pokriti troškove koji odlaze na obaveze prema matičnim službama, veterinarima i tom birokratskom delu, te će svakako dobro doći, dodaje Nemanja.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime