Život pored reke Ribnice: Svaka bujica odnese deo imanja i veliki broj grla

0
49

Imanje Miloša Jovančića i njegovog sina Željka nalazi se tik uz obalu reke Ribnice, u blizini Mionice. Voda kao najdragoceniji resurs navodnjava okolne plastenike, bašte i oranince. Porodica Jovančić se pored poljoprivrede bavi i administrativnim poslovima u gradu, jer kako kažu, samo od poljoprivrede nije moguć pristojan život. Ukupno obrađuju oko 10 hektara zemlje, pod kukuruzom, pšenicom i sojom. Osim toga bave se i voćarstvom na oko 2 hektara. Ovo mešovito ili svaštarsko gazdinstvo, kakvih u najvećem broju slučajeva ima kod nas, drži ovce, svinje i po koju kravu. Poplave su veoma česta pojava u ovom kraju i dešava se da za par sati odnesu i unište sve ono u šta se godinama ulagalo.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Poplave i zemljotresi u ovom delu Srbije su učestala pojava, meštani skoro da su se navikli da žive sa tim prirodnim nepogodama. Država im ne pomaže u obnovi puteva, porušenih objekata i pretrpljene štete. Svaka bujica sa sobom odnese osim dela imanja i veliki broj grla, koje seljaci ne stigu da spasu, jer se sve odigra veoma brzo. Svi obećavaju pomoć, ali se ona nikako ne realizuje u praksi. Sa Opštinom imaju dobru saradnju i zadovoljni su, ali novca u budžetu nema dovoljno kako bi se svima izašlo u susret.

PROČITAJTE I...  U nebo gledamo sa strepnjom

Usevi nestali, sve pod velikim blatom i muljem

Poplava je pre oko dve nedelje napravila mnogo štete. Posla sada ima i radi se danonoćno, kako bi se sve vratilo u funkciju. Voda za piće iz gradskog bunara često nestaje, pa se koriste arterski bunari kao alternativa. Usevi su nestali i sve je još uvek pod velikim blatom i muljem, pa dok se zemlja ne osuši neće moći da se nastavi sa radovima u polju.

ExelGrow Adama 1120x180

Uzdaju se samo u sebe, ne očekuju pomoć

Naš domaćin kaže da se on i njegova porodica u ovom momentu uzdaju samo u sebe i svoj rad. Ne očekuju pomoć i znaju da je sve na njima. U slučajevima velikih vremenskih nepogoda presejavanje parcela je jedna od mogućih opcija, ako za to ne bude bilo mnogo kasno i izvan agro tehničkih rokova. Budući da je ovo brdsko-planinski deo i da vegetacija kasnije stiže, slabi su izgledi za novu setvu.

Kako stara narodna poslovica kaže: „Vatra i voda jesu dobre sluge, ali i zli gospodari“, što se pokazalo u mnogo slučajeva kroz vreme. Ukoliko se ne reaguje i ne predupredi neka sledeća poplava, ovakve katastrofe će se iznova dešavati, a seljaka kao i uvek neće imati ko da zaštiti.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Sagorovnik: Miloš Jovančić, poljoprivrednik iz Brežđe

Prethodni tekstUvoz azotnih đubriva bez carine do kraja godine
Sledeći tekstKupinari prete blokadom hladnjača i puteva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime