Uzgoj ovaca rase Romanovska i sušenje šljiva u Pocerini

0
1429
Agrosaveti - Romanovske Ovce 01

Prema aktuelnoj statistici, opština Šabac ima najviše registrovanih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji i od poljoprivrede u okolnim selima živi danas više od 50 hiljada ljudi. Voćarstvo, stočarstvo, plastenička proizvodnja ili od svega po malo kao u slučaju našeg današnjeg domaćina, Grujice Žunića iz sela Zablaće. Kako kaže, od kada zna za sebe njegova porodica bavila se stočarstvom i to pretežno govedarstvom. Ratarstvo je bilo nerazdvojni deo proizvodnje zbog potreba ishrane stoke, a nekoliko grla goveda, Grujica ima i danas. Prioritet je od pre dve godine međutim, stavio na bavljenje ovčarstvom. I to nije sve. Ovčarstvu prethodi i voćarstvo, podjednako aktivna proizvodnja šljive iz zasada starog više od deset godina koji mu je omogućio da se nedavno okrene i sušenju voća.

Spyrale Adama 1120x1080

Agro Saveti Romanovske Ovce 03

I pored prošlogodišnje suše, Grujica je kaže uspeo da izvuče solidan ali kvalitetan rod šljive i da je plasira na domaće tržište, što nije bio loš početak za unapređenje proizvodnje i njeno usmeravanje na sušenje voća. Ali s obzirom na to da je cela porodica Žunić uključena i živi od poljoprivredne proizvodnje, Grujica poput dosta proizvođača u Srbiji više ne može kaže da se osloni na samo jednu granu poljoprivrede. Otuda je izabrao i da se posveti ovčarstvu.

PROČITAJTE I...  Nedimović: Srbija ispunila kvote za izvoz mesa

Agro Saveti Romanovske Ovce 02

Na putu odabira rase ovaca naš domaćin se opredelio za romanovsku ovcu a vodio se njenom plodnošću i količinom mleka koju daje što se dosada pokazalo kao potpuno tačno i opravdano. Od 15 grla do više od 100 za manje od dve godine, ne samo da je dobra računica već Grujica kaže da je i plasman na tržište trenutno više nego zadovoljavajući.

S obzirom na to da kada se odlučio za ovčarstvo, Grujica je imao plan proizvodnje i broj grla koje želi da dostigne i objekti su tako prilagođeni – za preglednost pristizanja jagnjadi i jasnu evidenciju priplodnog materijala i genetike.

U ovoj godini će ova porodica naplatiti i prve subvencije od ovčarstva i naš domaćin ne krije da sedam hiljada dinara po ovci nisu zanemarljiva sredstva i da će dobro doći, pogotovo nakon sušne godine poput prethodne. Od grada Šapca uspeli su da dobiju pet koza prošle godine kroz projekat subvencionisanja u stočarstvu i u tom poduhvatu se tek očekuju rezultati. Voćarstvo, sušenje voća i stočarstvo, po svemu sudeći ostaće na ovom gazdinstvu i narednih godina jer kako naš domaćin kaže, kod nas je sve neizvesno, ali jedno uvek može da nadoknadi drugo i da se tako održava. U zavisnosti od godina koje dolaze ali i pomoći države, tako će se svaka od ovih proizvodnji i razvijati.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Prethodni tekstProCredit banka – subvencionisani agro krediti u 2018. godini
Sledeći tekstRatarsko povrtarska proizvodnja u Gložanu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime