Proizvodnja vina i rakije u Braničevu

0
2367
Agrosaveti - Proizvodnja vina i rakije Branicevo 07

Proizvodnja vina i rakije u Braničevu ima dugu tradiciju. Nije retko naići na stare vinarije sa tradicijom dugom oko sto godina. Miris voćne fermentacije i danas se širi ovim krajem.

Spyrale Adama 1120x1080

Starinski principi – savremena tehnologija

Još davne 1934-te godine, braničevskim i mlavskim krajem, iz popularne “vesele mašine” – starog kazana za pečenje rakije Bogice Ilića, širio se miris šljive ranke, dženarike, trnovače. Degustirali su domaćini iz sela Vuković Ilićevu rakiju, s početka jeseni pa duboko u zimu, malo šta mu je preticalo za čuvanje. Sedamdeset devet godina kasnije, Bogičin unuk, Slobodan rešio je da oživi davno započetu tradiciju pečenja te “vesele srpske kapljice”.

Na 25 hektara zemljišta podigao je zasade četiri sorte šljiva, dunja, krušaka i višanja. U planu im je i podizanje zasada autohtonih sorti grožđa poput tamjanike i kadarke. I celokupan posao prepustio brižljivo odabranom timu radnika, koji u njegovom odsustvu, vode brigu o proizvodnji. Tehnologija je osavremenjena ali principi, koje je deda Bogica primenjivao, su i dalje nepromenjeni.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Naš sagovornik, Predrag Jojić, alfa i omega je današnje celokupne proizvodnje gazdinstva Ilićevih. Sve je pod njegovim budnim okom – od trenutka kada voće stigne do kapija njihove destilerije do momenta kada kamioni sa njihovim brendiranim pićima krenu ka domaćim i inostranim kupcima. Proizvodnja rakije, dobre rakije, kaže on, počinje od voćnjaka. Kazan je, dodaje on, samo jedna kratkoročna faza u nastanku vrhunskih voćnih rakija.

PROČITAJTE I...  Obnavljanje proizvodnje u Budimki i Srbijanki

Braničevski i mlavski kraj, oduvek su bili blagorodno područje za proizvodnju voća, s obzirom na to da je struktura zemljišta smonica. Nemaju paori problema ni sa ćudljivom prirodom, podneblje im je naklonjeno – kaže naš sagovornik ali ističe da se proizvođači tog kraja godinama unazad susreću sa istim problemima.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Neadekvatan sadni materijal i usitnjenost parcela, često se reflektuju na ukupne prinose vrednih braničevskih domaćina. Nezadovoljan je Jojić i politikom upravljanja poljoprivrednim zemljištem u državnoj svojini. Prema njegovim saznanjima, na teritoriji opštine Kučevo, postoji bezmalo pet hiljada hektara neiskorišćenog, a zaparloženog zemljišta, koje nije dostupno tamošnjim poljoprivrednicima, uprkos njihovoj velikoj zainteresovanosti.

Destilerija i vinarija „Pruna“

Od trenutka kada sveže ubrano voće stigne do njihovih pogona, prerada dalje teče nesmetano. Iako su im kapaciteti višestruko veći, u njihovoj destileriji se za jednu sezonu preradi oko 350 tona razne vrste voća. Imperativ im je kvalitet, a ne kvantitet. Proteklih 5 godina, proizveli su rakije namenjene, pre svega, hedonistima, limitiranih količina i višeg cenovnog ranga. Od tog zacrtanog kursa ne žele da odustanu ni u budućnosti.

PROČITAJTE I...  Proizvodnja vina u Čurugu

Konzumenti, više od 15 različitih alkoholnih pića, većim delom su iz inostranstva  ali su njihova vina, poput šardonea, kaberne sovinjona, kao i od oblačinske višnje, od kojih su neka zasijala zlatom na prestižnim vinskim takmičenjima, uvrštena i u vinske karte domaćih ugostiteljskih objekata. Na domaćim i stranim policama uskoro će se naći još jedan proizvod Destilerije i vinarije „Pruna“ – prvi domaći destilovani džin od voćnog etanola. Tehnologiju su preuzeli od Engleza ali im je receptura jedinstvena.

Drvena statua deda Bogice, u dvorištu destilerije, ponosno pozdravlja sve putnike namernike i pustolove, koji uživaju u lepotama homoljskog kraja u istočnoj Srbiji. A razloga za ponos ima napretek, sudeći po ambicioznim planovima nastavljača davno započete tradicije, njegovog unuka Slobodana Ilića.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstEmbriotransfer u govedarstvu na farmi u Bačkom Dobrom Polju
Sledeći tekstNajlepša je moja njiva – Najlepša šećerna repa

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime