Farma Angus goveda u Mužlji

0
263
Agrosaveti---angus-goveda---Muzlja---03
Timac AGRO

Početkom ove godine, Željko Šesta iz Zrenjanina je podigao ovu farmu i uvezao angus goveda iz Mađarske. Kako nam je rekao, za angus se odlučio zbog njihove otpornosti, prilagodljivosti i mogućnosti da njegova priča bude ekstenzivna. Stočar sam tek šest meseci, dodaje naš domaćin, ali sam zavoleo goveda, pa jedva čekam dalji razvoj svega ovoga, kaže Željko.

“Farma je nastala u aprilu ove godine uvozom 60 angus junica iz Mađarske. Jednostavno smo tražili dodatni vid poljoprivredne proizvodnje, sa minimalnim angažovanjem radne snage. Zato smo odabrali angus goveda koja su prilično ekstenzivna, veći deo godine su na pašnjaku, nema muže. A osim toga država trenutno dobro subvencioniše nabavku priplodnog materijala.” – kaže nam Željko.

Vertigo-katalog-1120x1080

Naš domaćin se inače bavi proizvodnjom pečuraka, a želeći dodatni posao, odlučio se za stočarstvo. Odluka je doneta možda u najtežem periodu, tokom epidemije, ali se nije dao pokolebati, pa se na kraju sve dobro završilo.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Samu investiciju smo započeli tri dana pre donošenja vanrednih mera. Otišli u Mađarsku, platili 25%, tako da smo morali nastaviti uprkos vanrednom stanju. Problema je bilo puno oko sređivanja objekta, bila je na snazi zabrana kretanja, ali uspeli smo.” – dodaje naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Prva prihrana pšenice i stanje useva u Srednjem Banatu

Agrosaveti---angus-goveda---Muzlja---01

ANGUS RASA IMA POTENCIJALA

Ono što je Željka takođe nekako usmerilo u pravcu angusa i sistema krava-tele, jeste i sam teren koji okružuje farmu. Naime, njegov plan je da iskoristi pašnjake kako bi njegova stočarska priča imala bolju matematiku, a dobro je i za same životinje, dodaje naš domaćin.

Biofor baner 728x90

“Ovo je područje mužljanskog rita koje je bogato pašnjacima. Ovde ima nekoliko hiljada hektara pašnjaka, a oko 500-1000 maksimum goveda koristi ove pašnjake. Inače uradili smo uspešno oplodnju junica, radili smo prvo veštačko osemenjavanje, a pustili smo i bikove. Namera nam je da ženske ostavljamo kako bismo proširili proizvodnju.” – ističe Željko.

Dok je razmišljao o angusu, Željko je dosta čitao, obilazio farme, te je uvideo da je angus veoma zahvalno goveče koje ne traži puno, a s obzirom na to da ima kvalitetno meso, smatra da ni plasman neće biti veći problem.

Agrosaveti---angus-goveda---Muzlja---02

Na postojeće subvencije stočari gledaju veoma pozitivno, pa tako i naš domaćin koji kaže da one mogu pokriti dosta obaveza, ako su krave na pašnjaku.

PROČITAJTE I...  Farma krava i proizvodnja mleka u Kovilju

“U samoj investiciji subvencije će puno značiti, jer dobili smo povraćaj 50% bez pdv-a. Pa u daljoj proizvodnji, kada se krave otele dobijamo 40 hiljada dinara po kravi. To su neka sredstva koja mogu da obezbede hranu za goveda, da nam tele bude zarada.” – smatra naš sagovornik.

Planovi našeg domaćina, kako kaže, zavise od kapaciteta i eksploatacije samih pašnjaka, ali svakako da ima ambicije za proširenje, no, ipak je on na samom početku, te će vreme pokazati u kom pravcu će ići, ističe Željko.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime