Šta za sremske vinarije znači zaštita geografskog porekla

0
301
Agrosaveti---vinarije---geografsko-poreklo---Srem---02

Već dugi niz godina Sremski Karlovci se nalaze na popularnom vinskom putu. Tamošnje vinarije su itekako prepoznate kao mesta gde se pravi i toči vino vrhunskog kvaliteta. Jedna od njih je i Vinarija Đurđić koja je osnovana 2003. godine, a koja predstavlja malu porodičnu vinariju. Njeni vlasnici akcenat stavljaju na kvalitet i to im svakako polazi za rukom, što dokazuju i brojne nagrade kojim su okićeni. Vinariju smo obišli pred sam kraj berbe, a naš domaćin, Dražen Đurđić godinu ocenje kao veoma izazovnu.

Adama Asorbital 1120x180

“Možda je ova godina nešto teža i zahtevnija od prethodne zbog obilnijih padavina u prvom delu godine, u vreme cvetanja, punjenja grozdova. Ali uz adekvatnu i blagovremenu zaštitu uspeli smo da dobijemo željeni kvalitet.” – ističe Dražen.

1,8 kg PO ČOKOTU

U vinariji Đurđić se godišnje proizvede oko 25.000 litara vina, iako je kapacitet same vinarije duplo veći, te naš domaćin ističe da će do 2022. godine posaditi još osam hektara vinove loze. Što se tiče ovogodišnjih prinosa i samog kvaliteta grožđa, Dražen kaže da je zadovoljan, ali kao što smo na početku istakli, on akcenat daje kvalitetu, a ne kvantitetu, a to od njega zahteva i oznaka za zaštitu geografskog porekla.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---vinarije---geografsko-poreklo---Srem---03

“Naš prioritet nije prinos već kvalitet. Nas i Ministartsvo ograničava sa do 1,8 kg po čokotu, jer smo u zaštiti geografskog porekla, toliko maksimalno smemo da imamo po čokotu. Kod nas po čokotu idemo i ispod toga, možda samo sa jednom sortom dođemo do tih 1,8kg. Radimo zelenu berbu, kako bismo postigli kvalitet.” – objašnjava nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Udruženje Šasla i ocenjivanje vina: Šta su to VINSKE SUZE

ZAŠTITA GEOGRAFSKOG POREKLA SA PODRUČJA SREM-FRUŠKA GORA

Dotakli smo se i teme u vezi sa značajem oznake za zaštitu geografskog porekla, koju ova vinarija sa ponosom nosi, jer vina sa poteza Srem-Fruška gora, kako je na toj oznaci precizirano, zaista ima svoje specifičnosti i kvalitete koji su sada sa razlogom zaštićeni.

Adama Tomigan XL 1120x180

“Tri puta godišnje imamo proveru, pa dva puta podrumsku proveru. Dakle, imate jedan niz kontrola u toku godine, gde komisija ocenjuje da li je to ono što je zadata tema. Naša zadata tema je smanjen rod, koncentracija svih pozitivnih materija koje su potrebne za proizvodnju vrhunskog vina. Te kontrole se završavaju degustacijom vina i ocenjivanjem. To je značajno i zbog samih kupaca, da znaju šta piju i kakvo vino mogu da očekuju sa pojedinog lokaliteta.” – dodaje Dražen.

Berba 2020. je zapravo prva berba sa spomenutom oznakom, te je tako nagrađen dugogodišnji rad na dobijanju oznake o zaštiti geografskog porekla.

KWS banner 728x90

Agrosaveti---vinarije---geografsko-poreklo---Srem---01

U SRBIJI SE PRAVE VRHUNSKA VINA

Ali, da se vratimo na sam plasman vina iz Vinarije Đurđić. Zanimljivo je to što se polovina proizvodnje izvozi, i to u Ameriku, pa i u EU, a naš domaćin ističe i to da se u Srbiji prave veoma kvalitetna vina koja su sve cenjenija i u inostranstvu.

PROČITAJTE I...  Kvalitet vina se postiže još u vinogradu

“Tokom poslednjih 10-ak godina vinartsvo u Srbiji ide snažnim koracima napred. Vi sada čak ni na nekoj lokalnoj manifestaciji ne možete probati loše vino. U tom smislu mi smo na dobrom putu. Potreban nam je veći broj proizvođača, jer da bismo došli do kvaliteta, teba nam kvantitet. Savez vinara i vinogradara doneo je nacionalnu strategiju na zahtev države, jedna od tema je da se svake godine podigne novih 1000 hektara i da za deset godina imamo 1000 novih vinara.” – kaže naš domaćin.

pylon galenika jan 023

Ozbiljan je to zadatak, ali kada se sagleda potencijal, pa i sama tradicija pojedinih regiona u Srbiji, onda ambicija ima osnova. A postoji i predlog da se ograniči uvoz grožđa i vina, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Prethodni tekstFarma Angus goveda u Mužlji
Sledeći tekstAlbina Stijović hoće da bude čobanica do kraja života

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime