Farma krava i IPARD sredstva u Tavankutu

0
2593
Agrosaveti---IPARD---Farma-krava---Tavankut---03

Među prvih deset poljoprivrednika, koji su potpisali ugovore sa dugo očekivanim IPARD fondom u Srbiji je porodično imanje Pera i Vesne Benčik iz Gornjeg Tavankuta pored Subotice. Oni su konkurisali i prošle godine i dobili ugovor za kupovinu rol prese, mašina koja slamu umotava u koturove, i dve prikolice. Ukupan iznos ove investicije je oko 10 miliona dinara. U danu snimanja priloga, naš domaćin Pere Benčik, ponosno je stajao ispred kupljene mehanizacije.

Spyrale Adama 1120x1080

IPARD – šansa za srednje i velike farme

Benčik kaže da su sredstva poput ovih preko potrebna prilično osiromašenim domaćim paorima, koji su sve manje u mogućnosti da kupuju savremeniju mehanizaciju. Kaže da je u subotičkom ataru, pre desetak godina, bilo znatno veće interesovanje tamošnjih proizvođača za IPARD-om. Stopirale su ih komplikovane procedure, pisanja projekata i drugi uslovi. Njegovoj supruzi Vesni i njemu, sve navedeno bilo je samo novi poslovni izazov. Ali pre svega, šansa da svoju višedecenijsku proizvodnju prilagode standardima Evropske unije.

Agrosaveti---IPARD---Farma-krava---Tavankut---01

Farma Benčikovih po uzoru na evropske

Pere Benčik je druga generacija stočara u porodici. U poslednjoj deceniji znatno je unapredio imanje na kojem je trenutno 105 mlečnih krava. Dnevno isporučuje 1.200 litara mleka, odnosno godišnje 400.000 litara. Na porodičnoj farmi ima ukupno 260 grla: teladi, junica i bikova u tovu. Obrađuje 300 hektara zemljišta pod pšenicom, kukuruzom, uljanom repicom. Sa dobijanjem ugovora sa IPARD fondom pokazao je da je po standardima koje primenjuje na imanju, ono u nivou evropskih farmi.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Subotičani veoma zainteresovani za IPARD sredstva

U Subotici poslednjih godina vlada veliko interesovanje poljoprivrednih proizvođača za sredstava iz IPARD fonda, ističe dipl ing Anica Marcikić iz PSSS u Subotici. Nakon višegodišnjeg rada sa proizvođačima i dosadašnjih iskustava, sredstva su uglavnom odobravana onima sa potpunom, urednom dokumentacijom, uverljivim i realnim biznis planom koji spadaju u kategoriju srednjih i velikih gazdinstava. IPARD program se, kako je dodala, ne obraća malim proizvođačima te je njihov broj koji su aplicirali i bio manji. Novi konkurs za nabavku mehanizacije i izgradnja objekata raspisuje se krajem juna i na severu Bačke očekuje se veliko interesovanje proizvođača.

PROČITAJTE I...  Subvencije za stočare: Počeo konkurs za TOV junadi, svinja, jagnjadi i jaradi

Agrosaveti---IPARD---Farma-krava---Tavankut---02

Vreme nije išlo na ruku ratarima

Ne krije zadovoljstvo uspehom svog odabranog gazdinstva ni dugogodišnji savetodavac porodice Benčik, Neven Orčić iz PSSS u Subotici. Kaže da je ključ njihovog uspeha u poštovanju svakog segmenta proizvodnje ali i u motivisanosti za daljim napredovanjem. Iako su mu ratarski usevi prošle godine pretrpeli veliku štetu od grada, Benčik ju je u kratkom roku sanirao i stabilizovao svoju proizvodnju. Međutim, nepovoljne vremenske prilike jesenas nisu mu išle na ruku, baš kao ni drugim ratarima.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Neizvestan opstanak malih farmi

Popularizacija i podrška mlekarstvu glavni su preduslov za opstanak domaćih farmi krava – smatra ovaj poznati farmer sa severa Bačke. Mišljenja je da će uslovima pooštrene konkurencije i visokih standarda male farme početi da se gase. U tržišnu utakmicu će moći da se upuste samo velika gazdinstva. Poražavajući je podatak što mladi sve manje pokazuju interes za ostanak na selu. Ni njihovi sinovi, Ivan i Hrvoje, studenti Filozofskog i Fakulteta tehničkih nauka, po svemu sudeći neće izabrati poljoprivredu kao svoj životni poziv. Vesna i Pere nadaju da će obojica, po završetku fakulteta, ipak nastaviti porodičnu tradiciju. Ako se to i ne desi njih dvoje imaju snage i elana i za buduće generacije.

PROČITAJTE I...  Muzne krave i proizvodnja mleka u selu Mužlja

Prethodni tekstProizvodnja šargarepe u Banatu
Sledeći tekstUzgoj jabuka u Tavankutu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime