Farma muznih krava iz Bođana

0
2022
Agrosaveti---Farma-muznih-krava---Budjani---01

Porodica Rackov iz Bođana kod Bača je pre 30 godina zagazila u svet mlečnog govedarstva. Kako kažu nije bilo jednostavno, ali se farma muznih krava prirodno širila te danas na muži imaju 70-ak krava i isto toliko pratećih grla. Mlađi narašataji porodice Rackov su takođe rešeni da nastave roditeljskim stopama, te sada još više ima smisla ulagati, kažu naši domaćini.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

“Mi smo počeli pre 30 godina kada smo dobili jednu kravu od svekra i svekrve. I nekako smo pustili da sve ide svojim tokom, pa se farma prirodno širila. Danas imamo 70 grla na muži. Bilo je i još uvek je neophodno puno truda, rada i ljubavi prema ovom poslu. Suprug i ja polako posustajemo, ali sinovi su uključeni i žele da nastave ovo da rade.” – kaže Spomenka Rackov.

Miloš je najstariji od trojice sinova i rešen je da ostane na selu. Od malena je zavoleo poljoprivredu i životinje, a kako kaže farma muznih krava ove veličine opstaje samo zahvaljujući timskom radu njegove porodice.

Kalif i Mistral 1120x180

Agrosaveti---Farma-muznih-krava---Budjani---02

“Ima puno posla, ali svi smo uključeni, čitava porodica. Samo uz takav timski rad, ova farma opstaje sve ove godine. Svi imamo svoje zadatke, neko je više na farmi, neko u ratarstvu, ali svi ispunjavamo svoje zadatke.” – priča nam Miloš.

PROČITAJTE I...  Zbog niske otkupne cene mleka

CENA MLEKA NA GRANICI ISPLATIVOSTI

Međutim, nije dovoljna samo ljubav i upornost. Ovu proizvodnju naravno mora da prati i cena mleka, koja je sada na granici isplativosti, smatraju Rackovi. Tokom ovih 30 godina koliko su oni u mlečnom govedarstvu bilo je i boljih i lošijih rezultata. Sada kada se uporede svi inputi, matematika nije zadovoljavajuća.

galenika fitofarmacija pylon 1120x85

“Cena mleka je sada lošija nego pre deset godina. Sada imamo mleko ekstra kvaliteta, a lošije smo plaćeni nego nekada kad smo mleko predavali u zajednički otkup. Sami proizvodimo hranu, a ta proizvodnja je veoma skupa.” – kaže Spomenka.

Agrosaveti---Farma-muznih-krava---Budjani---04

Štalski procek je oko 25 litara mleka po kravi, čime su naši domaćini zadovoljni. Kako kažu, samo uz dobar prosek i ekstra klasu farma muznih krava može da opstane. To je neki maksimum koji se može postići.

MPS2022 GBaneri

“Trenutna cena mleka je 39 dinara plus premija od države. Da imamo mleko lošijeg kvaliteta, ova proizvodnja ne bi imala smisla.” – kaže Miloš.

KONAČNO DOBILI DRŽAVNU ZEMLJU NA 10 GODINA

Veličinu ove farme svakako mora da isprati i ratarska proizvodnja koja mora da obezbedi dovoljne količine hrane za goveda. Rackovi obrađuju oko 150 hektara zemlje. Konačno su dobili državnu zemlju na duži period te im je sada znatno lakše da organizuju i isplaniraju samu proizvodnju.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Farma-muznih-krava---Budjani---05

“Konačno je neko čuo i glas stočara, te bih to da pohvalim. Sada smo dobili zemlju na 10 godina, što nam olakšava planove. Sejemo detelinu, koja je višegodišnji zasada. Pre smo zemlju radili na godinu, dve, pa je bila i restitucija, nikada nisi znao koliko ćeš moći raditi. Sada je to lakše i sigurnije.” – kaže Spomenka.

PROČITAJTE I...  Stočari traže povećanje otkupne cene mleka ili će blokirati Imlek

Rackovi ne odustaju i neće dozvoliti da se tridesetogodišnji trud ugasi. Kao što smo već rekli, ima ko da nastavi ovu tradiciju. Miloš apsolutno vidi perspektivu u svemu ovome, te ima i ambicije da modernizuje objekte koji bi bili kapaciteta do 150 krava na muži.

2022 Custodia 1120x1080

“Od malena volim farmu i životinje, a vidim perspektivu u svemu ovome. Jednostavno, uz puno truda i rada, ima smisla proizvodnja mleka. A mora se raditi, ne možeš samo sedeti i očekivati da nešto padne s neba.” – smatra Miloš Rackov iz Bođana.

Prethodni tekstGeografsko poreklo vina u knjaževačkom kraju
Sledeći tekstSušenje voća – Liofilizacija

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime