Muke stočara iz Pančeva: Opstanak farme krava i 300 ovaca pod znakom pitanja

0
690

Đorđe Čizmaš, iz Pančeva, tradicionalno se bavi stočarstvom od kojeg je sagradio kuću, štalu i kupio mehanizaciju. Još se njegov pradeda bavio ovom granom poljoprivrede da bi danas posao nastavili njegovi sinovi. Đorđe za sebe kaže da je kompletan poljoprivrednik, jer se pored stočarstva bavi i ratarstvom. Na farmi se nalaze i ovce, koje preuzimaju primat u odnosu na krave, zbog bolje isplativosti. Međutim, sada ima ozbiljnih problema sa opštinom. 

Spyrale Adama 1120x1080

Đorđe kaže da mu je opština Pančevo oduzela pašnjake i da on nema gde da vodi krave na ispašu. Komšije se bune, jer se farma nalazi u samom centru grada i miris od štale ne prija ljudima sa kojima živi u istoj ulici. Naš sagovornik planira da sa 20 komšija, koji se takođe bave stočarstvom, pokrene protest i sa kravama dođe do  Gradske Opšine, ne bi li na taj način naterao nekoga od lokalnih vlasti da sasluša probleme koji muče poljoprivrednike.

Na preostalom delu pašnjaka koji mu nije oduzet nalaze se ovce. Ukoliko mu i to bude konfiskovano, Đorđe neće imati od čega da živi. Pančevačka mlekara je spustila osnovnu cenu kravljeg mleka, pa zarade gotovo i da nema. Proizvođači nailaze na mnoštvo problema sa svih strana, svakoga dana, koji ih teraju da zatvaraju farme.

LIBRETO 1120x180

Ukoliko se ne reši problem sa pašnjacima, celo stado ovaca biće rasprodato, a za njima slede i krave. Na 150 lanaca zemlje gaje se 3 kulture kojima se hrane životinje. U ovom trenutku hrane nema dovoljno i ona mora da se dokupljuje. Đorđe je davno prestao da računa ima li zarade u ovom poslu.

PROČITAJTE I...  Stočari: 12. maja opelo mlečnom govedarstvu ispred zgrade Predsedništva

Za kraj Đorđe poručuje svima koji kažu da seljaci samo kukaju i žale se, da je svaki problem argumentovan, ali bez rešenja na pomolu, i da posao oko stoke zahteva angažman od 365 dana u godini, bez bolovanja i godišnjeg odmora.

Sagovornik:  Đorđe Čizmaš, Pančevo

Prethodni tekstKako osnovati poljoprivrednu ili zemljoradničku zadrugu
Sledeći tekstHolandski farmeri se ne šale: Blokiraju auto-puteve stajnjakom, podmeću požare (VIDEO)

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime