Najveći proizvođač mleka u Srpskom Miletiću: Na korak sam od zatvaranja farme

0
698

Situacija oko otkupa mleka na terenu se, kako su nam potvrdili brojni proizvođači, nije ni za nijansu popravila, čak se u pojedinim selima i pogoršala. Kako nam je rekao Božidar Tasić, mladi poljoprivrednik iz Srpskog Miletića, proizvodnja mleka je bila isplativa kada su otkupljivači za mleko plaćali oko 80 dinara po litri, plus 15 dinara premije, ali se taj iznos strmoglavio za svega nekoliko meseci, u njihovom selu se trenutno plaća 55 dinara po litri. Upravo zbog nepovoljne otkupne cene mleka, i sve težih uslova poslovanja, Božidar je prošle godine bio na granici da odustane od vođenja farme.

Adama Sultan 1120x180

Mlekara sa kojom sarađuju nekoliko godina, naprasno su prekinule otkup njihovog mleka na nedelju dana, zbog, kako su im obrazložili, povišenog nivoa bakterija u njemu. Budući da nisu ništa menjali u ishrani i održavanju higijene životinja, Božidar smatra da je to bio samo izgovor mlekare da im ne preuzmu mleko, jer su prepuni zaliha od ranije. Taj neprofesionalni potez mlekare, bio je razlog da donese odluku da sva svoja grla ponudi jednom preprodavcu stoke, ali budući da je dobio nepovoljnu ponudu, krave su zadržane na imanju. Sve dok ne bude otplatio rate kredite i ostala dugovanja, baviće se tom proizvodnjom, a za godinu – dve dana, proceniće kakva će biti sudbina njegove štale.

PROČITAJTE I...  Sanja Bugarski: Proizvođači mleka u Srbiji bankrotirali

Nisu svi ratari u mogućnosti da lageruju žitarice

Ovaj 23-ogodišnji poljoprivrednik, i njegovi roditelji su najveći proizvođači mleka u Srpskom Miletiću, vode brigu o pedeset grla, od kojih su 32-e muzne krave. Kako nam je rekao, ne bi voleo kada bi im se ponovila situacija sa ogromnim zalihama mleka, jer mlekara u tim danima nije imala interes da preuzme njihove količine.

LG psenica Galenika 2023 1120x180px

Budući da nisu želeli da prosipaju mleko, a dnevno su proizveli bezmalo 400 litara mleka, određene količine su podelili komšijama, a od ostatka su napravili sir i kajmak. Takva situacija nije mogla da traje u nedogled, s obzirom na to da njihovo gazdinstvo nije opremljeno odgovarajućim objektom i mašinama, a ne bi ni želeli da se upuštaju u tu, kako je naveo, prilično skupu investiciju, jer nisu sigurni u to da bi imali obezbeđen plasman na tržištu.

Optimizam i vera su ove godine napustili njihove atare, priča nam Božidar. U tom bačkom selu su se ove sezone demoralisali i oni proizvođači, pre svega ratari, koji su poznati po svojoj upornosti i optimizmu. Ono što im na njivama nisu osujetili kiša, olujno nevreme i sušni dani, dokrajčiće ih, kako ocenjuje Tasić, cene na berzama.

BioPlug 728x90px

Savete pojedinih agroekonomskih analitičara, pa i državnih sekretara za poljoprivredu, da sačekaju nekoliko meseci sa predajom žitarica, kako kaže poštuje, ali dodaje da je samo mali broj proizvođača u finansijskoj kondiciji da lageruje svoju robu, dok se ne budu promenile tržišne prilike.

PROČITAJTE I...  Subvencije za stočare: Počeo konkurs za TOV junadi, svinja, jagnjadi i jaradi

Zbog restitucije zemljišta, mnogi poljoprivrednici će ostati bez posla

Da bi nekako amortizovao finansijske gubitke na niskim otkupnim cenama žitarica i mleka, ovaj vredni mladi domaćin je celog leta uslužno kombajnirao drugim domaćinima, za šta je dnevno trošio i do 400 litara nafte. Upravo zbog velike potrošnje goriva, značio bi mu tzv. plavi dizel, što je jedna od mera koja bi od početka naredne godine trebalo da zaživi i u Srbiji.

Web baner Dekalb Bayer 1120x180 V01

Lista njegovih problema je mnogo duža. Od jeseni će, kako je razočarao istakao, ostati i bez dela državne zemlje, koju su godinama obrađivali, jer će ona biti vraćena pravim vlasnicima u okviru postupka restitucije, što će ubrzati njegovu odluku da rasproda sva grla stoke i da se potpuno povuče iz poljoprivredne branše.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta

Sagovornik: Božidar Tasić, mladi poljoprivrednik i stočar iz Srpskog Miletića

Prethodni tekstIzbor lokacije i postavljanje plastenika
Sledeći tekstMože li gore? Suncokret podbacio, otkupna cena pala, uljare nezainteresovane za otkup

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime