Izložba sitnih životinja u Kuli

0
1784
Agrosaveti - Izložba sitnih životinja Kula 03

Udruženje za zaštitu i odgoj sitnih životinja Kula uspešno je realizovalo 43. međugradsku izložbu sitnih životinja. Nekoliko decenija ljubavi i posvećenosti pticama, kunićima i drugim sitnim životinjama tradicionalno je satkano u već prepoznatljiv prostor u Kuli za koji organizatori kažu da postaje premalen za sve učesnike koji se iz godine u godinu prijavljuju.

Spyrale Adama 1120x1080

Zanimljivo je i da iako je prijavljenih životinja za ocenjivanje svake godine sve više, neminovno je da hobi, poput golubarstva, uzgoja kunića ili pataka jenjavaju, jer mladi nisu zainteresovani za te vrste hobija kako kažu organizatori.

Na izložbi su birani najlepši golub, kunić, ptica i najlepša živina i svake godine, kako u Kuli, tako i na sajmovima i izložbama širom Evrope životinje se moraju oceniti, izlagačima dati poneki savet, a pehari najboljih poneti kući.

Iako ponosni na svoje trofeje, izlagači kažu da nemaju baš čime da se pohvale kada su ovakvi hobiji u Srbiji u pitanju, jer uglavnom je reč samo o ljubavi i snalaženju, bez sluha države za očuvanje ovakvih hobija.

Oni koji zaista vole životinje kažu da u toj ljubavi nema računice, životinje za koje se opredeljuju da gaje su samo ljubav, a nikako proizvodnja. To je ponekad teško objasniti mladima u današnje vreme da računice jednostavno nema.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

„Ja na kunićima trošim novce koje zaradim zato što mi je to hobi. Obavezno par puta godišnje idem u Nemačku, Austriju, Mađarsku, Slovačku, kako gde ispadne. Recimo obavezno nemačke šampionate pratim, evo sad ćemo za mesec dana ići u Lajpcig. Poreklo kunića je Nemačka, Austrija veoma malo mladih ljudi se sa tim bavi skoro da ih nema, ostali smo samo mi, stariji odgajivači, entuzijasti da tako kažem. „ – saznajemo od Đorđa Budimira, odgajivača kunića i jednog od izlagača.

PROČITAJTE I...  Uzgoj kunića na farmi Mijatović u Novoj Gajdobri

Još jedna izložba sitnih životinja u Kuli bila je veoma posećena ali statistiku o tome da li je, i koliko ove godine novih ljubitelja, i onih koji su kući odneli svoje prve primerke, nažalost ne možemo sa sigurnošću znati, ostaje samo da se nadamo da će se ovakva tradicija ipak sačuvati.

Opširnije pogledati u prilogu.

Prethodni tekstSetva DEKALB hibrida kukuruza u raž
Sledeći tekstNana, kamilica, beli slez – unosan biznis

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime