Uzgoj PČELA i KOZA u selu Rečica kod Kladova

0
81

Kao i većina manjih sela u Srbiji, i selo Rečica je skoro napušteno. Naš domaćin Milisav Mile Janković, jedan je od retkih domaćina koji je ostao u selu da se bavi pčelarstvom i od skoro, kozarstvom. Prenosimo vam njegovo iskustvo.

Spyrale Adama 1120x1080

Selo Rečica, udaljeno od Kladova 8 kilometara, najmanje je selo u opštini. Istočna Srbija, poznata po svom prirodnom bogatsvu i lepotama, krije ovo selo koje je ime dobilo po desnoj pritoci Dunava – Podvrškoj reci – rečici.

U ovom selu, zbog neisplativosti, a i nedostatka mlade snage, gotovo se niko ne bavi poljoprivredom. Međutim, Miletova sedmočlana porodica, uz dobar optimizam i organizaciju, i dalje opstaje.

NADZOR 10 WP Galenika Fitofarmacija 1120x180

Sa kozama nije teško

Porodica Jovanović ne bavi se ratarstvom, pa većinu hrane za koze kupuje. Međutim, kao i većina životinja, i koze često u prirodi umeju da se snađu same.

„Sa kozama uopšte nije teško“ – priča naš sagovornik. „Ja radim po ceo dan, onda pustim  koze u polje i odmaram sa njima. One sede pored mene, ja pored njih i uživamo. I kad se jare, one to uglavnom rade same. Jarići su uglavnom uz majku dok ne ojačaju.“

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

U svom gazdinstvu imaju nekoliko koza, od toga četiri alpine i samske koze, koje su, kako kaže naš sagovornik dobre, jer daju dobro mleko.

PROČITAJTE I...  Farma koza i proizvodnja sira porodice Heđeši

„One ponekad same odu u šumu da traže hranu, pa se nekad i izgube. Jednom se desilo da su prespavale u šumi. Uplašio sam se da ne ostanem bez njih, jer gore ima šakala. Na svu sreću, ujutru su se vratile zdrave i čitave, tako da se sve završilo kako treba“.

Med se ne isplati prodavati na veliko

Milisav je pčelarstvom počeo da se bavi pre nekih 10-ak godina, i sve je počelo iz hobija, kako kaže.

Porodica Jovanović svoj med uglavnom prodaje poznanicima, jer im se ne isplati da prodaju na veliko. Toplo vreme ove jeseni nije pogodovalo pčelama, ali se Mile nada da će i ove godine biti dobar med.

Uz bolje finansije, porodica Jovanović se nada da će proširiti posao i u pčelarstvu i u kozarstvu.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

Sagovornik: Milisav Mile Janković, stočar i pčelar iz Rečice

Prethodni tekstSajam studentskog preduzetništva kao dokaz da će mladi ostati na selu
Sledeći tekstVerem trava ili divlji bosiljak: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime