Verem trava ili divlji bosiljak: Popravlja raspoloženje, poboljšava pamćenje

0
9816
verem trava divlji bosiljak
Foto: Wikimedia / autor Stanislav Doronenko - CC BY 2.5

Verem trava ili divlji bosiljak je biljka za koju je naš narod odavno znao, a danas se može naći u biljnim apotekama. Poznata je još kao veremnjača, gorska metlica, marulka. Ova biljka leči tugu i popravlja raspoloženje, a evo i kako se priprema čaj.

Spyrale Adama 1120x1080

Verem trava je zeljasta višegodišnja biljka koja raste uz reke i potoke. Koristi se cvet sa pupom i list, koji se beru od maja do jula, pa se suše.

Naziva se i kraljevskom biljkom koja leči tugu. Tako su je prozvali Englezi koji često piju ovaj čaj, a veruje sa da je upravo verem trava odgovorna za hladnokrvnost ove nacije.

Verem trava može da se kupi u biljnim apotekama, kao sušena i da se od nje priprema čaj.
Prema navodima biljne apoteke manastira Svetog Stefana izrazito deluje kao antidepresiv, protiv tuge i melanholije. Osim toga, poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Čaj se priprema tako što se jedna supena kašika prelije sa 2 dl ključale vode. Ostavi se poklopljeno 10 minuta, procedi i spremno je za konzumaciju. Pije se 2 puta dnevno po šoljica čaja. Ne preporučuje se kod alergija na polen, trudnicama i dojiljama.

NADZOR Galenika Fitofarmacija 1120x180

Važna napomena: Primena lekovitog bilja i delova lekovitih biljaka je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema, trudnica ste, dojilja ili je reč o deci obavezno se prvo konsultujte sa lekarom.

PROČITAJTE I...  Vranilova trava (divlji origano) - Mirisni prirodni ANTIBIOTIK

Dozvoljeno je preuzimanje teksta samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.

Prethodni tekstUzgoj PČELA i KOZA u selu Rečica kod Kladova
Sledeći tekstN-min analiza zemljiša: Smanjuje upotrebu đubriva i povećava prinos do 30%

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime