Verem trava ili divlji bosiljak je biljka za koju je naš narod odavno znao, a danas se može naći u biljnim apotekama. Poznata je još kao veremnjača, gorska metlica, marulka. Ova biljka leči tugu i popravlja raspoloženje, a evo i kako se priprema čaj.
Verem trava je zeljasta višegodišnja biljka koja raste uz reke i potoke. Koristi se cvet sa pupom i list, koji se beru od maja do jula, pa se suše.
Naziva se i kraljevskom biljkom koja leči tugu. Tako su je prozvali Englezi koji često piju ovaj čaj, a veruje sa da je upravo verem trava odgovorna za hladnokrvnost ove nacije.
Verem trava može da se kupi u biljnim apotekama, kao sušena i da se od nje priprema čaj.
Prema navodima biljne apoteke manastira Svetog Stefana izrazito deluje kao antidepresiv, protiv tuge i melanholije. Osim toga, poboljšava koncentraciju i pamćenje.
Čaj se priprema tako što se jedna supena kašika prelije sa 2 dl ključale vode. Ostavi se poklopljeno 10 minuta, procedi i spremno je za konzumaciju. Pije se 2 puta dnevno po šoljica čaja. Ne preporučuje se kod alergija na polen, trudnicama i dojiljama.
Važna napomena: Primena lekovitog bilja je informativnog karaktera. Ukoliko imate zdravstvenih problema obavezno se prvo konsultujte sa svojim lekarom.
Dozvoljeno je preuzimanje teksta samo uz navođenje našeg portala kao linkovanog izvora.