Farma Ile de France ovaca u selu Bare kod Knića

0
854
Agrosaveti---farma-ovaca---ilse-de-france---Knic---02

U selu Bare nadomak Knića upoznali smo mladi bračni par, Marijanu i Nemanju Dimitrijević koji su zajedničkim snagama, radom i upornošću podigli ovo imanje i početkom ove godine osnovali farmu ovaca rase ile de france. Kako su nam rekli, čvrsto su rešeni da svoju porodicu podižu na selu, te su dugo razmišljali čime bi se bavila, a onda je odluka pala na ovčarstvo.

Adama Maganic 1120x180

“Sve ovo smo započeli u januaru ove godine, tako da je sve tako reći sveže. Plan je da se širimo do jedno 100 ovaca.” – kaže nam Nemanja.

“Nakon dugog razmišljanja, nemanja je presekao i izabaro ovčarstvo, a ja sam mu bila podrška, kao i dan danas. Ja se nadam da nismo pogrešili, jer bolje je sam sebi biti gazda.” – dodaje Marijana.

MPS baneri II

Agrosaveti---farma-ovaca---ilse-de-france---Knic---01

JEDVA ČEKAJU PRVO JAGNJENJE

Posao oko ovaca su zavoleli, međutim, tek ih čeka ozbiljniji deo stočarske priče, koji, kako kažu, jedva čekaju. Trenutno imaju 30 ženki i jednog ovna. Objekat su sami osmislili i podigli, trudeći se da ovcama u njemu bude udobno, a njima pristupačno za samo opsluživanje životinja.

PROČITAJTE I...  Napajanje ovaca – saveti za upotrebu pojilica

“99% sam radio sam, iz glave, znao sam šta hoću. Želeo sam da bude prirodno, da životinjama bude lepo, dobra je ventilacija, pod je od zemlje, objekat od drveta.” – kaže Nemanja.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Nemanja i Marijana imaju cilj da dostignu broj od 100 grla. Posao im ne pada teško, a i deca uživaju, dodaje Marijana.

“Nema oko njih previše posla, nije nam teško, bar za sada. Kada bude više životinja, biće i više posla. Ali mi to sve jedva čekamo. Jedva čekamo i prvo jagnjenje, tako da zajedničkim snagama sve radimo. Deca ovde uživaju, razmazili su nam čak i ovna.” – kaže Marijana.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Agrosaveti---farma-ovaca---ilse-de-france---Knic---03

OPŠTINA KNIĆ PODRŽAVA MLADE BRAČNE PAROVE NA SELU

Svaki početak je težak, te je mladim ljudima kao što su naši domaćini zaista neophodan vetar u leđa. A baš tako opisuju podršku koja je stigla sa lokala, iz opštine Knić, u vidu povraćaja sredstava za nabavku priplodnog materijala.

“Mi smo ovce kupili od svojih sredstava, posle smo aplicirali kod opštine za povraćaj i dobili 400 hiljada dinara, a to nas je odguralo napred.” – ističe Nemanja.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

“Ja mogu sa zadovoljstvom da kažem da je opština Knić u prethodne četiri godine izdvojila oko 150 miliona dinara za podsticaje u poljoprivredi. Kažu da je zadovoljavajuće kada jedna opština za agrar izdvoji 5-6% od budžeta, a mi smo taj procenat znatno podigli. Razlog je jednostavan, jer mi smo poljoprivredna opština, imamo problem sa odlaskom mladih sa sela, te kroz programe gledamo da ojačamo naše poljoprivrednike, sa akcentom na mlade bračne parove koji žive na selu, da započnu neki biznis ili da ga dodatno ojačaju, pa da imaju dugoročno perspektivu za život na selu.” – kaže predsednik opštine Knić, Srećko Ilić.

PROČITAJTE I...  Romanovske ovce u selu Vajska

2020. godine za podsticaje u poljoprivredi opština Knić je izdvojila 25 miliona dinara, a što se tiče planova za 2021. godinu, novi predsednik opštine kaže da će sigurno nastaviti u istom pravcu, a dugoročniji planovi se odnose i na rešavanje pitanja vodosnabdevanja sa kojim mnoga sela u Gruži još uvek imaju problem.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstProizvodnja futoškog kupusa u Begeču
Sledeći tekstNekoliko kozara iz Vojvodine osnovali zadrugu

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime