Stočarska proizvodnja u selu Veliki Borak

0
2176
Agrosaveti---Stocarska-proizvodnja---Veliki-Borak---Barajevo---02

STOČARSKA PROIZVODNJA SA PROŠIRENJEM

Stočarska proizvodnja porodica Nikolić iz Velikog Borka kod Barajeva se unazad 15 godina odnosila na svinjarstvo. Odlučili su se isključivo za proizvodnju prasadi, dok velike svinje ostavljaju za svoje potrebe. Trenutno imaju 5 krmača, a kako nam je rekao naš domaćin, Ivan, veoma su zadovoljni rezultatima koje postižu sa ovim krmačama.

Adama Maganic 1120x180

“Krmače su jorkšir, prosek im je 10 komada po prašenju. Zadovoljan sam i kako napreduju moja prasad. Na primer, za 2,5 meseca imaju oko 35 kilograma. Pa čak i više. A kako, pa sve je u ishrani. Trećeg dana idemo sa gvožđem, već od petog dana oni izlaze sami u svoj boks gde imaju mlečni koncentrat. Zatim slede starteri, sojina sačma, mlaka voda i to je to.” – kaže nam naš domaćin, Ivan.

Ono što je važno jeste to što na ovaj način naš domaćin dobije prasad veoma dobrog kvaliteta, te se kupci uvek vraćaju. A što se cene tiče, sve ispod 250 dinara nije dobro, kaže Ivan.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

“Sve prodam od kuće, na pijace ne idem. Svi mesari koji su jednom uzeli, uvek su se vratili. Sad je cena bila 270 dinara, time sam zadovoljan.” – ističe Ivan.

PROČITAJTE I...  Farma ovaca u Kleku – potencijal u pašnjaku

Agrosaveti---Stocarska-proizvodnja---Veliki-Borak---Barajevo---01

SVE VIŠE OVACA U OPŠTINI BARAJEVO

Porodica Nikolić voli stočarstvo, te su se prošle godine javili na konkurs grada Beograda za nabavku umatičenog stada. Tim putem nabavili su 10 grla rase virtenberg. Naravno, primamljive su bile i subvencije. Međutim ove godine ih je dočekala promena pravila u ovoj igri, te su subvencije izostale.

galenika Plavo ulje 1120x180

“Mi smo konkurisali, bili smo 15. na listi od preko 200 prijava, prošli smo. Ovde imaju pašnjak, manji, ali kosimo im dodatno, donosimo. Planiramo da proširimo stado, bar 30 da imamo, zbog podsticaja. Bilo je 10 kada smo se mi odlučili za ovce, međutim, sada je 30, što je mnogo.” – kaže naš domaćin.

Mnogo za sam start, kaže naš domaćin. Zato on svu žensku jagnjad ostavlja za dalji priplod, dok mušku prodaje. Nema problema sa prodajom međutim, cena od 250 dinara nije zadovoljavjuća, ističe Ivan. Pa ipak, za sada je zadovoljan postignutim rezultatima, iako naravno, teži još boljoj produktivnosti.

Adama Forapro 1120x180

“Zadovoljan sam, jagnje se same, bar njih pola su mi dale dva jagnjeta. Oni lepo napreduju, čak sam jedno jagnje imao na rođenju od 8 kila. Sa tri meseca, imaju od 35 do 40 kila, zadovoljan sam time.”

Agrosaveti---Stocarska-proizvodnja---Veliki-Borak---Barajevo---03

OVACA SVE VIŠE A GOVEDA NI OD KOROVA

Ono što je zanimljiv podatak jeste da se na teritoriji na kojoj deluje Udruženje stočara Barajevo, broj ovaca za godinu dana poveća za oko 40%, kaže Marija Nikolić iz ovog udruženja. Ono što je takođe pozitivno, jeste da se povećao broj umatičenih grla. Ali usled pravila da je za subvencije potrebno 30 grla, mnogi su sada u dilemi, ističe naša sagovornica.

BioPlug 728x90px

“Nekada je svaka kuća imala nekoliko ovaca, čisto da im održavaju okućnice. Onda kada su došle subvencije za 10 umatičenih ovaca, ljudi su uvideli da mogu toliko da imaju. E sad, kada je povećano na 30 grla, mnogi odustaju, jer ne mogu toliko da drže. E oni koju su uzeli stado preko gradskih podsticaja, oni 5 godina ne smeju da prodaju. Njima sada nije lako, jer ne mogu tako lako da dođu do 30.” – kaže marija Nikolić iz Udruženja stočara Barajevo.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ILe de France ovaca u selu Baluga Ljubićka

Ono što je zanimljivo jeste to što je na ovim terenima najpopularnija postala sjenička pramenka. Njen broj se povećao za 30%, a i pečenjare je veoma vole, kaže Marija. Na žalost, negativan trend ima govedarstvo. Broj goveda drastično je opao, te je sudbina govedarstva u opštini Barajevo pod velikim znakom pitanja.

Prethodni tekstProizvodnja vina u Gradini kod Valjeva
Sledeći tekstUzgoj kajsija u selu Guberevac

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime