Uzgoj ovaca rase cigaja u Tomaševcu

0
774
Agrosaveti---Uzgoj-ovaca-rase-cigaja-Tomasevac---03
Timac AGRO

Tomaševac. Malo selo u zrenjaninskoj opštini mnogima poznato po čuvenim banatskim šorama, kako kažu preteči bejzbola. Ovo selo može da se pohvaliti i uzornim stočarima. Meštani kažu, da imaju više krava nego stanovnika, što je zasluga ovih pašnjaka koji okružuju selo. Upravo su ti pašnjaci bili spas za stočare u ono vreme teških dana, pa i dan danas. Naša ekipa je selo obišla na samom početku proleća, te nismo zatekli mnogo stoke na pašnjacima. Osim jednog stada ovaca rase cigaja, vlasnika Perice Lalića. Ovčarstvo je tradicija njegove porodice, priča nam Perica koji se svojski trudi da je sačuva.

Kalif-480-EC-1038x172

“Ovčarsku proizvodnju započeo je moj pradeda, još 1920. godine. Naša kuća nikada nije bila bez stoke, pa je tako i dan danas.” – kaže Perica.

BASF - Systiva-1068x172px

Bilo je nekada na ovim pašnjacima čak 15 hiljada ovaca. Danas možda svega 500. Ali oduvek je to bila cigaja, koja je dominirala banatskim pašnjacima.

Kalif-Mega-1038x172

Agrosaveti---Uzgoj-ovaca-rase-cigaja-Tomasevac---01

“Ono je pre bila bataksa debela, pa smo je mi ukrstili sa čokanskom, pa ovu koju ja imam sad zovu somborska cigaja. Ona je najkrupnija i daje najviše jagnjadi. Probali smo mi i neke druge rase, ali nam je meso od ove najslađe.” – objašnjava Perica.

BASF - Butisan-1068x172px

ZNAČAJ PAŠNJAKA OGROMAN ZA BANATSKE STOČARE

Ova ušata ovca je apsolutno prilagođena ovom načinu držanja, odnosno paši. Veći deo godine šeta ovim zelenim prostranstvom, što je i čini rentabilnom. Pericine ovce koje su na ispaši imaju prosek jagnjenja oko 1,5-1,6. Ovce koje su mu kući imaju prosek 2 jagnjeta po ovci godišnje. Naš domaćin je zadovoljan tim rezultatom, jer kako kaže, to je njihov maksimum. Ispaša obično kreće 1. aprila i traje sve do snegova, priča nam Perica.

BASF - Caramba-1068x172px

“Nekada je bilo zabranjeno jesenje oranje, zbog ovaca. Ostavljala se strnjika, sve zarad stočara. Pa ovde je nekada bilo, pričao mi otac, preko 15 ooo ovaca, tako da je pašnjak oduvek bio značajan.”

Danas je to daleko manje, te se čini da ovi ljudi samo pokušavaju da održe tradiciju koju su započeli njihovi pradedovi. Nije lako, priča nam Perica. Sreća je što ima svoju hranu plus ovaj pašnjak, pa se nekako pokrpi proizvodnja. Interesantno je i to što njegovo stado nije umatičeno, niti želi time da se bavi. Kaže da je razočaran, jer su njegove ovce nekada bile umatičene, pa su došle godine kada to nije bilo važno. Sa promenom brojnih ministara, matičenje je ponovo dobilo svoj značaj.

PROČITAJTE I...  Država stimuliše ovčarstvo

Agrosaveti---Uzgoj-ovaca-rase-cigaja-Tomasevac---02

“Ja sve ispočetka ponovo neću raditi. Bilo je obećano 2010. godine da će nam vratiti, tj. omogućiti da samo nastavimo matičenje naših grla, koje smo zbog njih i prekinuli raditi. Ja da sad plaćam ponovo sve iz početka, ne pada mi na pamet.” – kaže naš domaćin.

OVČJI SIR VEOMA TRAŽEN

A bilo kako bilo, cigaja ima svoje mesto na tržištu. Inače naš domaćin kaže da je cena jagnjadi pala na 220 dinara koliko daju neki tamošnji klaničari. Međutim, Perica ima svoje stalne mušterije, te kvalitet koji ima trenutno prodaje za 300 dinara. Ono što je bonus kada držite cigaju jeste mleko. Porodica Lalić pravi ovčji sir koji je itekako tražen među gurmanima.

Bilo je i nekih privatnih mlekara koje su nudile 70 dinara za ovčje mleko. Međutim, Perica kaže da je to nepoštovanje ovčara, te ga zato on proda kroz sir i zaradi 125 dinara. Da je sve bilo kako treba, danas bi ovo stado brojalo bar 1000 ovaca. Međutim bilo je važno preživeti i koliko toliko ga bar sačuvati.

PROČITAJTE I...  Aktuelno - Pramenka priznata i u Vojvodini

DK Banner 720x90

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime