Sjenička ovca i ovčja kobasica

0
3224
Agrosaveti---sjenicka-ovca---Ljig---ovcja-kobasica---02

U selu Jajčić kod Ljiga upoznali smo mladog poljoprivrednika Slobodana Lazarevića. On je pre tri godine rešio da kupi prvo stado ovaca i tome se ozbiljno posveti. Odlučio se da to bude sjenička ovca, jer je želeo da ima domaću rasu koja ima itekako ukusno meso. Inače, Slobodan nije ranije imao iskustvo u ovčarstvu, te mu je sve bilo dodatno izazovnije i uzbudljivije.

Adama Maganic 1120x180

“Kada sam se 2017. godine vratio iz Rusije, nisam znao čime bih se bavio. Tako nekako sam odlučio da bih mogao uložiti u ovčarstvo. Zašto? Ni sam ne znam. Možda neki inat. Svi beže iz sela, a ja sma se vratio. Tada sam nabavio ovce. Odlučio sam da to bude sjenička ovca, domaća rasa. Za sad sve ide kako treba, još smo u razvitku. Krenuo sam sa 22 ovce, sad imam oko 60. Plan je da idemo do 120 ovaca.” – kaže Slobodan.

Slobodan je na samom startu formiranja svog stada. Do sada je ostavljao žensku jagnjad, a mušku prodavao. Kao što je rekao, želja mu je da ima 120 ovaca, te tome sada teži. Naravno, kvalitet je ono što se traži. Vodiće računa o tome šta ostavlja kako bi oformio jedno kvalitetno stado. Već prilikom izgradnje objekta bio je svestan svojih ambicija i shodno njima ga je i pravio.

MPS baneri II

Agrosaveti---sjenicka-ovca---Ljig---ovcja-kobasica---01

“Jedan iskusan ovčar mi je rekao da ne idem preko 120. Navodno taj broj ovaca jedna porodica može da opsluži. Što se računice tiče, o tome još ne mogu pričati. Do sada sam svu žensku jagnjad ostavljao, tako da sam još u minusu. Mogu da kažem da je prošle godine cena bila 220 dinara, to je jako loše. Ako bismo računa li na 100 ovaca, meni bi ostalo oko 20 hiljada dinara mesečno. Od toga se ne živi. Na ceni od 300 dinara to je oko 50 hiljada mesečno, plus subvencije. Njih nisam računao.” – objašnjava Slobodan.

PROČITAJTE I...  Priprema ovaca za jagnjenje

OVČJA KOBASICA SA FARME LAZAREVIĆ

Kako bi matematika bila pozitivnija, naš domaćin je počeo da razmišlja o finalnom proizvodu koji će sa ove farme ponuditi tržištu, a to je ovčja kobasica.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Počeli smo da prerađujemo meso. Od ove zime. Pravimo peglanu ovčju kobasicu, a planiram i da ih muzem, da imamo sir. Uskoro krećem sa objektom, kako bih mogao dobiti deklaraciju.” – kaže naš domaćin.

Agrosaveti---sjenicka-ovca---Ljig---ovcja-kobasica---03

Za sada sve teče po planu, a prvi kupci su se vrlo brzo vratili po još, priča nam Slobodan.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

“Našao sam se u problemu. Veća je potražnja, nego ponuda. Ide lepo vreme, a to se suši zimi. Zato razmišljam o komori, pa da kobasica imam tokom čitave godine. Lepe su reakcije, a to je najvažnije.” – ističe Slobodan.

Ispitao je tržište, potražnje za domaćom ovčjom kobasicom ima. Sada Slobodana čeka veliki posao, kako bi kupcima obezbedio neophodan kontinuitet, jer je kvalitet već dokazao.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

Prethodni tekstBobcat: Novi šumski malčeri
Sledeći tekstSaopštenje kompanije AZA u vezi sa uvozom meda iz Moldavije

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime