Uzgoj ovaca rase Banatska Cigaja u selu Omoljica

0
1800
Agrosaveti---Banatska-cigaja---busa---Omoljica---01

Još kao dečak, Nebojša Božić iz Omoljice je poželeo da ima ovce, pa je tako od jedne stvorio stado od oko 250 grla banatske cigaje. Njegovo stado je čitave godine na paši, gde cigaja dominira i samo na taj način njeno držanje može biti rentabilno. Već godinama unazad naš domaćin koristi kvalitet njenog mleka, te ih muze dva puta dnevno i pravi ovčji sir koji je veoma tražen, te sve što napravi proda praktično sa kućnog praga.

Adama Maganic 1120x180

“Cigaja je otporna, izdržljiva ovca, 360 dana u godini je napolju, uveče je samo dohranjujemo. Muzem je od aprila do oktobra. Nisu to neke velike količine mleka, oko 50 litara dnevno.” – kaže nam Nebojša.

Uz ovce, pasu i krave, buše, koje je Nebojša nabavio kako bi mogao da ih čuva zajedno sa ovcama i, naravno, kako bi dopunio kućni budžet. Danas ima 70 grla. Uvek ostaju steone, te su opravdale sve osobine svoje rase, dodaje naš domaćin.

Paradajz 1120x180

Agrosaveti---Banatska-cigaja---busa---Omoljica---02

“Krave sam kupio 2012. godine.  Svidela mi se kombinacija. Kad sam već na pašnjaku, da imam i krave. Pa jedne godine se isplati Cigaja, druge krave. Ali sada ni jedna ni druga priča nije rentabilna. Tako da bušu sam izabrao, jer može da ide na ispašu, otporna je, uvek ostaje steona.” – kaže nam naš domaćin.

PROČITAJTE I...  Uzgoj ovaca rase cigaja u selu Sakule

NEMA DOVOLJNO PAŠNJAKA

Možda je ovo idilična banatska slika, međutim, puno je problema sa kojima se ovdašnji stočari bore. Pre svega, nedosatak pašnjaka, koji sputava planove o proširenju, ističe Nebojša. On je iz Omoljice, ali je trenutno u ataru sela Starčevo, jer u njegovom selu jednostavno nema dovoljno pašnjačkog prostora.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

“Nemamo pašnjaka. Nema mesta za sve. Nekada je bilo ovde pašnjaka, ali su izorani. Meni za jednu kravu treba oko hektar pašnjaka, a imam ih 70. U omoljici možda ima 100 hektara pašnjaka, a nisam jedini stočar. Sada idemo po ataru, ali opasno je to, jer ljudi prskaju, nemarni su. Bacaju ambalažu od otrova svuda, nije nam lako još se i sa tim boriti.”

Agrosaveti---Banatska-cigaja---busa---Omoljica---03

Ali da se vratimo na krave. Svake godine otele po jedno tele, koje ostaje na paši dok ne dođe do 150 kilograma, a tada je spremno za tržište. Za tu kilažu mu je potrebno oko 4-5 meseca, jer je uvek na ispaši, uz nešto dohrane. I to je čitava zarada od jedne krave za godinu dana, objašnjava nam Nebojša.

Krompir 1120x180

“Cena je oko 3 eura. Ne gledaju kvalitet, ili to što ova telad ne jedu koncentarte, već sisaju i pasu. Ali tako je kako je.” – dodaje Nebojša.

PROČITAJTE I...  Sistem krava-tele u Gardinovcima

Tu je i nešto subvencija za krave, ali ne i za ovce, jer one nisu umatičene. Stada kao što je ovo u sistemu domaćeg agrara jednostavno nije prepoznato, iako ima svoju vrednost i itekako doprinosi razvoju ovčarstva. A značilo bi podržati i takve ovčare, smatra naš domaćin.

Web baner LEK Bayer 1120x180 V01

Agrosaveti---Banatska-cigaja---busa---Omoljica---04

“Ne moramo imati 7000 dinara, neka bude  manje, ali da svako dobije. U Rumunije svako po ovci dobije 20 era, bez obzira koliko imaš ili da li je umatičena ili ne.”

I tako iz dana u dan ovaj mladi stočar savladava brojne prepreke na koje nailazi u ovoj grani poljoprivrede. Pa opet, ovo, kaže, radi iz ljubavi, to je naučio, tome se posvetio, te bi bila prava šteta napustiti i zaposliti se u nekoj fabrici. Čini mu se da su stočari uvek u suprotnom koloseku, ali pustiće da vreme ide svojim tokom, nadajući se u bolje sutra.

Adama Forapro 1120x180

Prethodni tekstTurizam u Bačkom Monoštoru
Sledeći tekstFotkaj plod i uvećaj rod – Povrće iz Đurđeva

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime