Apel pčelara: Ako trujemo pčele, svima će se smanjiti prinosi

0
28

Pčelarstvo Periškić dobro je poznato ne samo svojim meštanima u Bačkom Monoštoru, no i šire. Ivica i Anica, skladan bračni par, treća su generacija iz ove porodice koja se bavi pčelarstvom. Osim pčelama i proizvodima od meda, oni se bave i edukacijom.

Adama Maganic 1120x180

Na samom početku razgovora, Ivica nam je objasnio da u zimskom periodu pčelari nisu toliko aktivni u pčelinjaku, koliko su više posvećeni edukacijama u Udruženjima, na seminarima i sajmovima.

On je objasnio kako se priprema materijal, kako se radi presovanje voska…Posebno se posvetio temi, odnosno, dilemi pčelara da li da se daje stimulativna prihrana ili ne i objasnio kako on to radi.

MPS baneri II

Pčele moramo zaštititi

Svi znamo da su pčele ugrožene, s toga Ivica želi da posebno skrene pažnju svim ljudima da obrate pažnju ne samo na pčele, nego i na sve ostale dobre insekte i da smanje obim trovanja, odnosno zaštita, jer, kako je objasnio, svi u poljoprivredi će imati sve manji prinos i gubiti zaradu ako na ovaj način smanjujemo broj, ne samo pčela, već i drugih korisnih insekata.

PROČITAJTE I...  Projekat udruženja Bio pčelinja klinika podržala Trag fondacija

„U košnicu ulazi zdravlje: med, propolis, matična mleč, s toga moramo voditi računa“, kaže naš sagovornik.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

„Mi smo seleći pčelari, pa posećujemo više paša, tako da imamo med od uljane repice, bademov, livadski i lipov med. Od polena pripremamo matičnu mleč i propolis. Na bazi toga pravimo i mešavine, kao i medovače, višnjevače i ostale proizvode.“

Pčelarstvo je porodični posao

Ivica ne radi sam. Njegova supruga Anica ravnopravni je radnik u pčelarstvu Periškić, posebno kada su u pitanju proizvodi od meda.

Duplex PRO banner 1120x180 Galenika

Da bi nastavili dalje tradiciju i pčelarstvo, mi moramo tražiti budućnost, a budućnost je u mladima, u našoj deci, kaže Ivica.

Porodica Periškić formirala je i školu pčelarstva za decu, odnosno sekciju „Bodroška pčelica“.

Web baner Monsoon Bayer 1120x180 V01

„Na našem sajtu možete da pogledate kako mi odlazimo u prirodu sa decom, obitavamo tamo. Bavimo se naravno i pčelama, ali čuvamo prirodu na taj način što decu edukujemo kako se treba ponašati u prirodi i kako je čuvati“ – kaže Ivica.

Opširnije možete pogledati u video prilogu na početku teksta.

BTZ 1120x180px

Sagovornik:Ivica Periškić, pčelara u Bačkom Monoštoru

Prethodni tekstZelena rezidba voćnjaka: Korisnost, kada i kako se izvodi
Sledeći tekstProgram za efikasno suzbijanje korova u šećernoj repi

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime