Izostala pomoć za pčelare između 65 i 70 godina

0
1309
Agrosaveti - Majstor pčelarstva 02
Timac AGRO

U cilju ublažavanja posledica nastalih usled bolesti COVID-19, Vlada Srbije će novčano pomoći povrtare, stočare i pčelare. Konkretno za pčelare taj iznos je 800 dinara po košnici, a najviše do 20.000 dinara. U teškim vremenima kao što je to proleće 2020. godine svaka pomoć je dobro došla. Međutim, postavlja se pitanje zašto su iz te Uredbe izostavljeni pčelari koji imaju između 65 i 70 godina, te pomoć dobijaju samo pčelari stariji od 70 godina?

Skoro dva meseca pčelari stariji od 65 godina ne smeju da posećuju svoje pčelinjake. Uprkos brojnim apelima i peticijama, njima nije dozvoljeno da ovog proleća pripremaju svoje pčele za predstojeće paše. Posledice na takvim pčelinjacima su opasne ne samo za ovu sezonu, već i za naredne.

Vertigo-JESENJE-PLAVO-PRSKANJE-1120x180

Pomoć poljoprivrednicima je najavljena, međutim, u Uredbi je napravljen veliki propust, pa je brojnim pčelarima učinjena nepravda, kaže Miodrag Čupić, pčelar iz Novog Sada.

Web-baner-Dekalb-Vertigo-1120x180-V01

“Ja sam 1951. godište i zabranjeno mi je kretanje, pa i sam odlazak na pčelinjak. Takva zabrana važila je za sve ljude starije od 65 godina. 800 dinara po košnici dobiće samo pčelari stariji od 70 godina. Takva odluka nije logična, jer je i ljudima između 65 i 70 godina takođe zabranjeno kretanje. U tu grupu spada i veliki broj pčelara koji trpe ozbiljne posledice zbog toga. Mislim da ovo nije zlonamerno napravljeno, ali je propust i nepravda prema ostalim pčelarima.” – smatra Čupić.

PROČITAJTE I...  Pčelarenje i proizvodnja meda u Melencima

Agrosaveti---pcelarenje---proizvodnja-meda---Backa-Palanka---01

SPOS REAGOVAO

Savez pčelarskih organizacija Srbije reagovao je zbog navedenog propusta. Prema rečima zamenika predsednika SPOS-a, Radivoja Stojanovića, reč je o “ad hoc” rešenju u skladu sa trenutnom, teškom situacijom.

Biofor baner 728x90

“SPOS se zalaže za pomoć svim pčelarima u Srbiji, pogotovo u vreme epidemije, ne samo za članove SPOS-a, već za sve pčelare. Ovo je bila urgentna pomoć, da se malo rastereti tenzija kod pčelara. Svi znamo da je epidemija, da je teška situacija i da se rešenja za bilo šta donose “ad hoc”. Svakako se zalažemo da svi pčelari kojima je bio uskraćen odlazak na pčelinjake dobiju pomoć, ipak i naši zahtevi moraju biti u skladu sa ovom situacijom. Konstantno smo na vezi sa resornim Ministartsvom, ali prevashodno nam je sada važno zdravlje, a sve drugo ćemo rešavati u skladu sa mogućnostima i budućim vremenom.” – kaže Stojanović.

Zamenik predsednika SPOS-a dodaje i to da će prava šteta na pčelinjacima i u pčelarstvu biti merljiva tek u septembru, ili oktobru mesecu. Tada će se moći i tražiti neka adekvatnija pomoć.

PROČITAJTE I...  Uzgoj pčela i proizvodnja meda u Barajevu

Ono što sada predstoji jeste najvažnija paša, bagremova. Međutim, prema nekim prvim informacijama sa terena, oko 50% bagrema je izmrzlo, te ni ove godine pčelari se neće moći pohvaliti berićetnim prinosima sa bagrema.

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime