Krađa hereford grla tokom policijskog sata

0
1223
Agrosaveti---hereford---03
Foto: Vertigo produkcija / U našem ataru

Na samom početku vanrednog stanja, sredinom marta, dugogodišnjem stočaru, Adamu Bugaru iz Ečke kod Zrenjanina, ukradeno je 7 grla rase hereford. Grla su ukradena jedne noći, bukvalno sa pašnjaka, a počinioci do danas nisu pronađeni.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Prilikom prebrojavanja ustanovili smo da nam fali 7 krava. Zatim smo angažovali i ljudstvo, dronove i dva aviona aero kluba, pa smo pretražili bukvalno čitav teren od 20 hiljada hektara. Ništa nismo pronašli. Krave kao da su u zemlju propale.” – priča za naš portal Adam Bugar.

Nakon toga našem sagovorniku je usledio i jedan neobičan poziv u kojem mu je čovek rekao da će mu dati neke informacije u vezi sa njegovim ukradenim kravama, u zamenu za određeni iznos. To je samo potvrdilo Adamove sumnje da se zaista radi o krađi. No, informacije su izostale, verovatno zbog straha od policije.

Magnetic 1120x185px

“Reč je o tako reći divljim kravama koje nije lako uhvatiti. Sve se desilo noću za vreme policijskog sata, i mada sam ja tada tražio dozvolu za kretanje, nisam je dobio. To je bio početak vanrednog stanja, bili su rigorozniji nego sada. Nije ovo bilo lako uraditi. Sve deluje kao jako dobro isplanirana krađa. Trebalo je puno truda da se iz krda izdvoje određena grla i da se odvedu. Nisu oni to ni tovarili na licu mesta, već su ih negde odveli, pa onda tovarili. Za tu akciju je trebalo 4-5 iskusnih stočara. Nije reč o nekim kokošarima, sitnim lopovima, već je ovo jako dobro organizovano.” – smatra Adam.

PROČITAJTE I...  Kradja Hereford rase goveda u selu Ecka

Agrosaveti---hereford---02

UKRADENA ELITNA HEREFORD GRLA

Adam dodaje i to da je ukradeno 5 visokosteonih krava plus dve mlađe junice. Reč je o elitnim grlima koja su spremana za sajam, te i to dokazuje da se radilo o iskusnim stočarima koji su znali šta treba da ukradu. Teško je proceniti novčane razmere ove štete, jer se radilo o grlima koja su namnjena budućem širenju proizvodnje.

ExelGrow Adama 1120x180

“Direktna šteta je između 17 i 20 hiljada eura. Toliko bi ta grla koštala da sam hteo hitno da ih prodam. Međutim, šteta je daleko veća. Realna cena bi bila oko 25 hiljada eura, ali ni to nije realno. To su grla koja su namenjena mojim sinovima, našoj proizvodnji, tako da bih ja to računao drugačije. Svaka ta krava bi dala tele, proizvodni vek im je 6 godina, to su onda najmanje 42 teleta, a gde su im unuke itd. Pa su tu onda i premije, te šteta iznosi preko 150 hiljada eura.” – ističe Bugar.

NOVČANA NAGRADA ZA INFORMACIJE

Naš sagovornik nam priča i to da je on često primećivao dronove kako nadleću farmu i pašnjake, ali nije mogao ni da sanja da će neko ukrasti krave.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Preduzeo sam sve što sam mogao. Policija intenzivno radi i zainatili smo se da ih nađemo. Ovo nije ukradeno za klanje, pa mislim da, ako i policija i veterinarski inspektori budu radili svoj posao, da ćemo ih naći. Nije hereford toliko rasprostranjen, primetiće ih negde, jer je to specifična rasa, crvena, sa belom grivom, čupavije su… Međutim, do sada kada su se krađe dešavale nikada ništa nije pronađeno. Na susednom salašu je pre dva meseca bukvalno iz štale ukradeno 40 ovaca il de frans rase, ni taj slučaj nije rešen.” – kaže naš sagovornik.

PROČITAJTE I...  Preporuka ministarstvu poljoprivrede od grada Šapca

Adam je ponudio i novčanu nagradu u iznosu od 1000 eura onome ko mu donese proverene informacije, a 2000 eura za onoga ko locira ukradena grla. On želi da počinioci budu uhvaćeni i stavljeni iza rešetaka, kako bi svi u okolini Ečke mogli ponovo mirno da spavaju.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice
Prethodni tekstPravilna primena herbicida posle nicanja kukuruza
Sledeći tekstUmiru nam pčele zbog “zatvaranja” pčelara

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime