Pčelarstvo Tonda – Od hobiste do profesionalca

0
723
Agrosaveti pcelarstvo Tonda 01

Pre desetak godina, Dragan Majkić iz Sremske Mitrovice je, kako kaže, iz čiste znatiželje nabavio pet košnica i krenuo da se upoznaje sa pčelarstvom. Danas je taj hobi prerastao u ozbiljan posao. Pčelarstvo je glavno zanimanje njegove porodice.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

“Trenutno imamo oko 150 košnica. U toku sezonE stignemo i do 200, ali prodajemo i rojeve, tako da držimo broj od 120-150 košnica za nas. Toliko možemo da opslužimo, jer ne vredi imati veliki broj košnica, ako nećeš stići odraditi sve kvalitetno.” – kaže Dragan.

Košnice im se nalaze na Koruški, u podnožju Fruške gore, međutim, naši domaćini su seleći pčelari, kako bi imali što raznovrsniju ponudu proizvoda.

Magnetic 1120x185px

“Krenemo od aprila na uljanu repicu, pa na Cer na bagrem, zatim se vraćamo na lipu na Frušku Goru, idemo i na livadu, pa ako stignemo odemo i na suncokret. U toku godine imamo 4-5 selidbi.” – kaže naš sagovornik.

Agrosaveti pcelarstvo Tonda 02

PROŠLU SEZONU SPASILA LIPA

Pred sam početak sezone kroz razgovor smo se dotakli i prošle godine koju naš sagovornik ocenjuje kao zadovoljavajuću. Bagrema je falilo, ali je lipa spasila sezonu.

ExelGrow Adama 1120x180

“Prošla godina je dobro krenula. Bili smo zadovoljni sa uljanom repicom, bio je dobar razvoj društava, međutim, kada smo otišli na bagrem, krenule su kiše. Meda je falilo u košnicama, dosta su pčele potrošile tokom kišnih dana. Lipa je bila odlična, tu smo prošli odlično. Livadskog meda je bilo u nekom proseku, nije bilo loše. Sve u svemu, uz sav trud, selidbe, troškove, bilo je solidno, nismo prezadovoljni, ali provukli smo se.” – priča nam Dragan.

PROČITAJTE I...  Krem med iz Čačka - proizvod stogodišnjeg iskustva u pčelarstvu

Naši domaćini se bave proizvodnjom meda, polena, propolisa, matičnog mleča, perge kao i formiranjem rojeva, društava i prodajom oplođenih matica, te zaista imaju pune ruke posla. Tako se mora, dodaje Dragan, jer med nije više glavni proizvod većini pčelara.

Infinito Bayer 1120x180 V01

“Nije mi med na poslednjem mestu, ali je pri kraju tog niza. Vremenski uslovi su se promenili, sve utiče na to. Imamo i proizvodnju košnica, te je možda to sad za nas zanimljivije. Prodajemo i rojeve, na sve to se možda više fokusiamo nego na med. Međutim, kakvi bismo mi to bili pčelari bez meda.” – dodaje naš domaćin.

Agrosaveti pcelarstvo Tonda 03

PČELARSKA RADNJA TONDA

Dragan je pre nekoliko godina otišao i korak dalje, osnovavši radionicu i radnju za prodaju pčelinje opreme. Sam pravi košnice i sve ono što je od drveta, a u radnji može da se kupi i negov med, naravno. Osim toga, što se prodaje pčelinjih proizvoda tiče, okrenuo se samo maloprodaji.

Duplex pro galenika 1120x85px repa bez psenice

“Imamo našu radnju, a med prodajemo i na još 8-9 prodajnih mesta u Sremskoj Mitrovici, a snabdevamo i jedan privatni vrtić, nekoliko restorana itd. Naravno, morali smo ispoštovati sve ono što se traži, prostorije za vrcanje, pakovanje, sanitarni čvor, itd.” – ističe Dragan.

PROČITAJTE I...  Pčelarstvo u selu Vajska

S obzirom na to da Majkići prodaju i pčelarsku opremu, imaju bolji pogled to da li pčelarstvo u Srbiji stagnira, a kako kažu naši domaćini, ne čini im se da je tako. Interesovanje ne jenjava, koriste se maksimalno konkursi za nabavku opreme, što je zaista pozitivno. Što se tiče ličnih planova, Dragan kaže da ne planira značajnije proširenje, jer je trenutni obim posla nešto što mugu kvalitetno da opsluže.

Spyrale Adama 1120x1080

Prethodni tekstUspešno obavite proređivanje plodova jabuka sa Brevis SMART tehnologijom
Sledeći tekstZabeležen rast cena prasadi u Leskovcu i Čačku | Cene stoke i stočne hrane

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime