Savremena proizvodnja jabuka je nezamisliva bez proređivanja plodova. Kako u intenzivnim tako i u ekstenzivnim zasadima ova mera zauzima sve značajnije mesto.
Koji su to efekti proređivanja plodova?
„Kao prvo tu je otklanjanje alternacije u rodnosti, stimulisanje boljeg formiranja cvetnih pupoljaka za narednu godinu, povećanje udela krupnih plodova, a samim tim i veći udeo plodova prve klase pa je i cena takvih plodova veća.“ – govori dipl. inž. Dejan Šošić iz ADAME.
Utiče na bolju obojenost plodova, takvi plodovi su čvršći i lakše se čuvaju. Zbog manjeg broja plodova berba je jeftinija, olakšana je zaštita naročito od bolesti i štetnih insekata, a prevashodno od jabukinog smotavca kao prouzrokovača najvećih šteta na plodu jabuke.
Koji su to načini prorede?
„Prvo imamo mehaničku proredu, ona se uglavnom odnosi na uklanjanje cvetova i sprovodi se u nekim zemljama EU, zahteva uniformne zasade, relativno skupe mašine i u našoj zemlji takva vrsta prorede nije rađena.“ – dodaje Šošić.
Postoji i ručno proređivanje, ono je svakako najbolje, ali zahteva stručnu radnu snagu, koje je sve manje. Veliki broj radnih sati po hektaru, nekada dostgne i do 160 radnih sati i uzrokuje visoku cenu proređivanja koja može biti i više hiljada evra po hektaru.
Na kraju, tu je hemijska proreda koja zauzima sve više mesta. Razlozi su mali utrošak radnih sati po hektaru pa je samim tim i cena prihvatljivija. Međutim, zbog rizika koji hemijska proreda nosi, a to je da li će biti previše ili premalo proređenih plodova, ovakva vrsta prorede zahteva mnogo znanja.
„ADAMA predstavlja sredstvo za proređivanje jabuka koje se zove Brevis®. Način delovanja ovog preparata je taj da izaziva energetsku neravnotežu stabla na taj način što inhibira transport elektrona u procesu fotosinteze, pa samim tim dolazi do slabije produkcije energije i pada nivo ugljenih hidrata u mladim plodovima koji kasnije bivaju odbačeni.“ – objašnjava Šošić.
Prvi vidljivi simptomi su u promeni boje peteljke, plodovi zaostaju u porastu i razvoju i posle 12 do 14 dana dolazi do njihovog opadanja.
Koje su to prednosti prorede preparatom Brevis® u odnosu na druge poređivače?
Pored ovih opštih prednosti, preparat Brevis® se primenjuje na već formirane plodove veličine 6 – 18 mm pa je samim tim prošla opasnost od poznih prolećnih mrazeva. Zbog svog specifičnog delovanja koje se razlikuje od hormonskih preparata, Brevis® je manje zavistan od uticaja temperature.
Optimalna temperatura za primenu preparata Brevis® se kreće od preko 15 do 25 stepeni celzijusa. Međutim, ukoliko su temperature ispod 15°C delovanje Brevisa® će biti nešto umanjeno, dok delovanje drugih hormonskih preparata će biti izostavljeno.
Na temperaturama preko 30°C takođe delovanje Brevisa® biće umanjeno, ali delovanje drugih hormonskih preparata dovešće do prejakog proređivanja.
„Brevis® pouzdanije proređuje sorte koje se hemijski teže proređuju, kod sorti zlatni delišes i gala utiče na povećanje krupnoće ploda. Nema negativnog uticaja na cvetanje u narednoj godini, nema negativnog uticaja na prirodne neprijatelje insekata odnosno predatorske grinje i stenice, smanjuje mrežavost plodova, utiče na bolji kvalitet plodova, boju i ukus. Kao takvi plodovi se duže čuvaju.“ – napominje Šošić.
S obzirom da je primena Brevisa® kompleksna mera, postoje neki faktori koji utiču na jače ili slabije delovanje Brevisa®.
Faktori koji pojačavaju delovanje Brevisa® su:
- nepovoljni uslovi za razvoj stabla pre primene proređivanja, ima manje hrane i nepovoljni uslovi za fotosintezu;
- visoke noćne temerature gde je jaka razgradnja asimilata i povećano disanje;
- vlažnost vazduha preko 95%;
- dug period oblačnog vremena u vreme proređivanja;
- prisutnost protivgradne mreže;
- slabija oplodnja;
- bujna stabla (stabla koja su prethodne godine prerodila i stabla koja obilno cvetaju).
Uzimajući u obzir sve ove faktore, stručni tim ADAME je u proces proređivanja plodova Brevisom® implementirao Brevis smart tehnologiju.
„Ova tehnologija sadrži u sebi aplikaciju koja se može primeniti na svakom voćnjaku pojedinačno. Od parametara koje aplikacija koristi su GPS koordinate voćnjaka na osnovu kojih aplikacija uzima u obzir klimatske uslove (dnevne i noćne temerature, vlažnost vazduha, količinu padavina, insolaciju, sedam dana pre i sedam dana posle primene Brevisa®).“
Drugi parametar je starost zasada, treći je sortiment. Različite sorte se lakše ili teže proređuju pa i količina preparata Brevis® za njih je različita po hektaru.
„Obilnost cvetanja, okvirni datum očekivane berbe, veličina centralnog plodića u momentu primene, tačan datum tretiranja, na osnovu svih ovih parametara, aplikacija nam daje odgovor da li možemo pristupiti proređivanju u očekivanom datumu na očekivanoj veličini centralnog plodića ili je možda najbolje sačekati bolji momenat za proredu, koji će nam aplikacija dati.“ – navodi Šošić.
Poštovani proizvođači, pozivamo vas da se javite ADAMA stručnom timu kako bi vas uvrstili u Brevis smart tehnologiju i kako bi zajednički došli do bezbednog i očekivanog kvaliteta proređivanja plodova u vašim zasadima jabuke. Više informacija na linku: https://www.adama.com/srbija/sb/over-ons/prodaja.html