Pčelarstvo u Trgovištu

0
890
Agrosaveti---pcelarstvo---Trgoviste---01
Timac AGRO

Zahvaljujući podsticajnim sredstvima za mlade, Ivan Milenković iz Trgovišta, ove godine počeo je da ostvaruje svoj davnašnji san. Pčelarstvo je oživelo.

Web-baner-Movento-Vertigo-1120x180-V01

Kada su ga roditelji kao dete upisali u Muzičku školu, Ivan Milenković iz Trgovišta, nije ni pomišljao da će dečiji entuzijazam i ljubav prerasti u zanat. Truba ga je odvela u razne zemlje sveta. Po svetu je sa svojim prijateljima iz „Barka Brass Band“-a pronosio poznate zvuke sa Balkana ali i drugih muzičkih žanrova. Truba ga je, kako se nadovezuje ovaj 36 – ogodišnji Knjaževčanin, i vraćala u rodni Knjaževac. Pre godinu dana je poželeo da, nakon napornih noćnih svirki, veći deo dana provodi ispod krošnje drveća uz zvuk zujanja pčela. Zahvaljujući podsticajnim sredstvima države za mlade početnike, ideju, koja se dugo rojila u glavi, počeo je da ostvaruje. Prve konsultacije imao je sa direktorom PSS „Poljoservis“ u Knjaževcu, Draganom Kolčićem.

Chief-1120x180

Snažan zaokret ka mladima na selu

Pun optimizma i entuzijazma upustio se u tu, za njega sasvim novu i nepoznatu priču. Vest o tome da su mu sredstva u iznosu od 180 hiljada dinara, za kupovinu prvih 25 LR košnica odobrena, stigla kao „grom iz vedra neba“. Ivan je trenutno nezaposlen, nosilac je gazdinstva i ima manje od 40 godina. To su, uz ozbiljan biznis plan i želju za uspehom, bili osnovni uslovi neophodni da se njegovo ime nađe na listi budućih pčelara.

Web-baner-Luna-Experience-Vertigo-1120x180-V01

Agrosaveti---pcelarstvo---Trgoviste---02

Dragan Kolčić kaže da se u poslednje dve godine, njihovoj savetodavnoj službi obraćao veliki broj mladih zainteresovanih za započinjanje nekog vida proizvodnje. Najviše aplikacija i izrada biznis planova imali su za voćarstvo i pčelarstvo. Kolčić kaže da ih ohrabruje činjenica da se sve veći broj mlađih meštana Timočke krajine odlučuje za to da svoje poslovne ideje realizuju na porodičnim gazdinstvima. Poziva ih i ovom prilikom da se prijavljuju na sve konkurse države. Poslednjih godina država je napravila snažan zaokret ka mladima na selu.

Nicogan-1120x180

Pčelarstvo – nauka koja oplemenjuje čoveka

Govoreći nam o svojim počecima, Ivan navodi da je često, čitajući članke o pčelarstvu, nailazio na naslove kako je to nauka koja oplemenjuje čoveka. Ipak ona iziskuje i mnogo odricanja i temeljnog rada. Kaže da je tajne pčelarenja naučio od svog pokojnog oca. Praktične savete dobija od prijatelja koji se sa tim vrednim insektima druži duži niz godina. Nakon što je dobio „zeleno svetlo“ od resornog Ministarstva o sredstvima, prijatelji su ga najviše viđali po specijalizovanim sajmovima i prodavnicama opreme za pčelarstvo. Sve svoje slobodno vreme podredio je svojim „krilatim prijateljicama“ – pčelama radilicama. One su i u danu našeg snimanja vredno sakupljale nektar sa obližnjih cvetnih pašnjaka.

Biofor baner 728x90

Onome ko zna čekati, vreme otvara vrata

Ova godina mu nije bila naklonjena, baš kao ni drugim pčelarima širom zemlje. Uspeo je da poveća njihovo brojčano stanje ali su smena kišovitih i sušnih dana ostavile traga i na njegovom pčelinjaku. Iako je od samog početka naoružan optimizmom, ove godine se ne nada velikim količinama meda. Sve svoje košnice stacionirao u šumarku u Trgovištu, gde dominiraju livadski, bagremovi i lipovi pašnjaci. Upravo te vrste meda naći će se u njegovom asortimanu. Ivan kaže da bi u budućnosti jednako voleo da uživa i u lekovitosti meda. Kako na kraju naše posete Trgovištu ističe, želja mu je da postojeći roj pčela uvišestruči već u narednoj godini. U pčelarstvu, kao i u životu, rukovodi se parolom: „Onome ko zna čekati, vreme otvara vrata“.

PROČITAJTE I...  Uzgoj alpino koza na Staroj planini

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime