ŠTA treba da sadrži KVALITETNA KOŠNICA

0
541

Košnica ili ulište je stan za pčele gde smeštaju zalihe hrane, razmožavaju se i održavaju pčelinje društvo. U savremenom pčelarstvu košnica je oruđe kojim se iskorišćava pčelinje društvo. Istovremeno se preko košnice, uz primenu i drugih metoda, regulišu instinkti medonosne pčele. Postoji više vrsta košnica, a kako treba da izgleda i šta treba da sadrži jedna dobra i kvalitetna košnica saznali smo na sajmu pčelarstva u Beogradu.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Pored kvaliteta izrade i materijala koji se koristi, veoma je važno da svaki pčelar zna kada tačno treba da zanovi svoje košnice, tj. kada su one dotrajale. Od suštinske važnosti je da se košnice blagovremeno zaštite od spoljašnjih uticaja i temperaturnih kolebanja. Društva se zazimljavaju na pčelinjaku zaštićenom od vetrova i izloženom zimskim sunčanim zracima, koji predstavljaju pravu blagodet za pčele unutar košnice. Snaga pčelinje zajednice zavisi od velikog broja faktora, a utopljavanje košnica s pčelama je veoma stara praksa.

Zašto su važne nove košnice za početnike

Za sve početnike i mlade pčelare koji tek ulaze u ovu oblast, veoma je važno da se nabave nove košnice, jer će se na taj način preduprediti nastajanje bolesti koje su moguće sa korišćenjem starih košnica.

Magnetic 1120x185px

Zdrava društva su najvažnija za kvalitetnu proizvodnju meda. U Srbiji su najzastupljenija 4 virusa, a jedan od najopasnijih je varoa. Ovi virusi prave velike probleme pčelarima i nanose nesagledive posledice. Svi oni su, osim u pčelama, pronađeni i u varoi, pčelinjem krpelju. Preporuka svim pčelarima je da aktivno rade na jačanju imuniteta. Trebalo bi da kontrolišu varou, jer je ona prenosnik virusa, a za neke od njih i ključni okidač.

PROČITAJTE I...  Pčelarski radovi u martu

Tokom novembra meseca, pčelarske prostorije i opremu treba očistiti, kažu stručnjaci, ukoliko je potrebno obavezno je da se poprave oštećeni delovi košnica, a staro saće da se pretopi.

ExelGrow Adama 1120x180

Sagovornik:  Zoran Đurić-Šabac

Prethodni tekstVodič za kupovinu rasada: Kako prepoznati zdrave sadnice
Sledeći tekstRegistracija starog traktora uz dva svedoka

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime