Italijanska kompanija spas za voćare Polimske doline

0
674
Agrosaveti - Italijanska kompanija za preradu voća 01

Jedna od najpoznatijih italijanskih kompanija za preradu voća „Italian food“ uložiće 10 miliona evra za izgradnju svog pogona za kaše, bistre sokove i voćne koncentrate u Priboju.

Adama Maganic 1120x180

Na taj način voćarima ovog dela Srbije biće rešeno pitanje plasmana proizvoda, koji je do sada bio nepredvidiv jer je uslove i cenu diktiralo nekoliko hladnjačara, koji su držali monopol. O ovoj investiciji ministar poljoprivrede Branislav Nedimović obavestio je voćare iz Priboja, Prijepolja i okolnih mesta.

Dogovor postignut posle godinu dana

Izvor Blica iz Nemanjine 11 tvrdi da su sve kockice oko ulaganja Italijana u našu poljoprivredu, posle godinu dana pregovora, sklopljene i da bi uskoro trebalo da se postavi kamen temeljac.

MPS baneri II

„Ovo je izuzetno važna investicija za poljoprivrednike iz ovog dela Srbije, tim pre što se radi o svetski poznatom prerađivaču voća, koji posluje u Evropi, Aziji i Americi, čiji su klijenti mnoge vodeće kompanije, uključujući i „Nestle“. Oni će otkupljivati od srpskih poljoprivrednika maline, šumsko voće, jabuke, šljive, višnje, kajsije, breskve, jagode, kruške, trešnje i drugo voće i prerađivati ga. To znači da će poljoprivrednici obezbediti siguran plasman za proizvode, a dodatni benifit će biti i upošljavanje više od 50 ljudi“ – sagovornik Blica. On dodaje da su juče o otvaranju ovog pogona obavešteni i poljoprivrednici.

PROČITAJTE I...  Prerada voća - Taština kuhinja

„Na sastanku sa voćarima tu novinu im je predstavio ministar Branislav Nedimović. Upravo njegovim angažovanjem je ova priznata italijanska firma i došla u Srbiju, iako je imala i ponude da u okolnim državama napravi pogon. Na taj način je ispunjeno obećanje koje je dato voćarima ovog kraja – da će imati predvidive uslove poslovanja i siguran plasman voća, što dosad nije bio slučaj“ – kaže naš izvor.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Iz Ministarstva poljoprivrede juče su indirektno potvrdili saznanja Blica.

„Pogon će se izgraditi u okolini Priboja, i to za preradu voća u kaše, bistre sokove i voćne koncentrate, ali detalji oko ove investicije biće poznati uskoro. Reč je o izuzetno kredibilnom italijanskom investitoru, koji ima svoju mrežu na nekoliko kontinenata. To je veoma važno za srpske voćare, koji će imati siguran plasman voća, ali i za državu“ – kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Talisman i Plamen 1120x180 Galenika NOVO

Izvor: Agronews, Blic

Prethodni tekstOčekuju se rekordni prinosi soje
Sledeći tekstUzgoj pčela i proizvodnja meda u Odžacima

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime