Romanovske ovce u Šumadiji

0
2671
Agrosaveti - Romanovske ovce Desimirovac 03

Kada govorimo o ovčarstvu u Srbiji, proizvođači već primetno potvrđuju da ova grana stočarstva poslednjih godina doživljava ekspanziju. Tome u prilog svakako idu i subvencije od 7000 dinara koje Ministarstvo poljoprivrede daje za svako umatičeno grlo. Za rase Il de frans i virtenberg proizvođači se i dalje najviše opredeljuju, ali sve je veći broj i romanovskih ovaca. Datira iz 19. veka i danas se često naziva i najplodnijom rasom ovaca na svetu. Upravo tim svojstvima se vodio i Vojislav Đukanović iz sela Desimirovac, kada je 2015. godine, bez ikakvog prethodnog poljoprivrednog iskustva, rešio da se bavi ovčarstvom. Poljoprivredom se nije bavio kaže niko u njegovoj porodici, a sve je počelo od jednog placa koji mu se dopao.

Luna Sensation Bayer 1120x180 V01

Kad je naš domaćin doneo odluku da se bavi ovčarstvom, želeo je da gaji kvalitetnu ovcu, umatičenu, sa dobrim reproduktivnim svojstvima. Prva grla koja je kupio bila su uvežena i u ovčarstvo je krenuo baš od početka. Zanimljivo je da sve što je čitao i slušao, zanemarljivo je u odnosu na lično iskustvo. Ovaj proizvođač je tokom tri godine najviše kaže naučio na svojim greškama i rado deli svoja iskustva novim proizvođačima, naglašavajući ono na šta najviše moraju da obrate pažnju kada je romanovska ovca u pitanju.

PROČITAJTE I...  Gradi se digitalna farma svinja u Doroslovu

Ako uzmemo u obzir  da jedna romanovska ovca može da da i do šest jagnjadi godišnje, na ovakvu plodnost dosta će uticati ishrana koja kaže Vojislav, mora biti kvalitetna u svakom momentu. Potom slede i adekvatni uslovi za uzgoj.

ExelGrow Adama 1120x180

Vojislav je još uvek među malim brojem ovčara koji u Srbiji imaju umatičena grla romanovskih ovaca. Iako mu kaže subvencije skoro ništa ne znače, kada nabavlja nova grla trudi se da budu uvežena i kvalitetna i na taj način pojačava genetiku svog stada. A to je ono što kupci i prepoznaju. Nakon tri godne bavljenja ovčarstvom, Vojislav je zadovoljan i potražnjom i cenama koje ostvaruje na tržištu.

Kada je problematika u ovoj grani stočarstva u pitanju, naš domaćin skreće pažnju na to da niko ne bi trebao da se oslanja samo na pročitano ili prepričano iskustvo drugih. Kao i kod svih drugih životinja i romanovska ovca stoga zahteva stalnu pažnju veterinara u svim fazama odgoja. U slučaju ovog domaćina, tu su i verni psi čuvari koji dočekuju svako novo grlo. A kada je broj grla u pitanju, Vojislav bi kaže voleo da dostigne i taj trocifreni broj od 100 ovaca.

Galenika Fitofarmacija Flux 1120x185

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Organski otpad u ishrani živine

Prethodni tekstSusret kozara u Kumanu
Sledeći tekstProizvodnja paprike na otvorenom u selu Ravnje

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime