Susret kozara u Kumanu

0
1479
Agrosaveti - Susret kozara Kumane 03

U banatskom selu Kumane početkom novembra održan je treći susret kozara Srbije, bio je to koristan skup na kom su se mogle čuti brojne novine u vezi sa kozarskom proizvodnjom, problematika koja je prati, a između ostalog razgovaralo se o subvencijama u stočarstvu, bolestima koje prate kozarstvo kao što su artritis encefalitis koza, kao i kakvi su standardi Evropske unije u malim mlekarama. Boban Đurić, šef odseka za epizoofitologiju uprave za veterinu je pojasnio šta donose nove izmene i dopune pravilnika o programu mera zdravstvene zaštite životinja kako bi se suzbile bolesti artritis encefalitis kod koza odnosno medivisna kod ovaca.

Adama Maganic 1120x180

„To prvenstveno znači da će se raditi na kategorizaciji gazdinstava koza i to u smislu da će biti određene tri kategorije. Prva će biti ona kategorija za koju se ne zna status po pitanju ove bolesti, artritis encefalitis koza; druga kategorija će biti kategorija gazdinstava gde mi znamo da se radi, da imamo pozitivan nalaz klinički manifestne životinje ili dijagnostičkim ispitivanjima potvrđeno prisustvo bolesti i treća kategorija takvih gazdinstava će biti ona koja je slobodna od ove bolesti što znači da u poslednjih 12 meseci ispitivanja su bila negativna i da nema fizički manifestnih simptoma bolesti i praktično te farme ne smeju da u svoj zapat dovode grla sa ove prve dve kategorije kako bi očuvale status te treće kategorije odnosno najbezbednije što se tiče ove bolesti.“ – saznajemo od Bobana Đurića.

PROČITAJTE I...  Uzgoj koza i proizvodnja mleka i sira u Veterniku

Najavljena kategorizacija je proces koji će potrajati, a dok se ne okonča odgajivači koza treba da reaguju ukoliko primete simptome navedene bolesti i da to prijave nadležnoj veterinarskoj službi. Posebno treba obratiti pažnju na muška grla.

Web baner Sekator Bayer 1120x180 V01

„Preporuka je obratiti pažnju na jarčeve za pripust i obaveza je po osnovu mera i naravno ukoliko su jarčevi pozitivni oni kao takvi mogu predstavljati i izvor zaraze i ne bi trebali da budu stavljani u promet, niti bi mogli da idu dalje u priplod.“

Proizvođači sa kojima smo razgovarali zadovoljni su onim što su čuli i videli u Kumanima, jedan od njih je i Dragan Stojanović iz Badnjevca. Domaće kozarstvo je po mišljenju ovog proizvođača u povoju bar kada je u pitanju ozbiljnija i masovnija proizvodnja. Postoje izvozni potencijali ali srpski kozari ne proizvode dovoljne količine kako bi plasman mesa i mlečnih proizvoda u inostranstvo bio profitabilan. Ipak u poslednje vreme, smatra Dragan, ima pozitivnih pomaka s obzirom na to da država daje sasvim solidne subvencije. Po jednoj kozi odgajivači dobijaju 7.000,00 dinara, za nabavku priplodnih grla povraćaj je i do 50% ali treba iskoristiti i sve potencijale podneblja.

galenika Plavo ulje 1120x180

Kozare je najviše interesovalo kako suzbiti artritis encefalitis koza, kakva je strategija i šta se može uraditi kada je ova bolest u pitanju. O tome i ostalim temama razgovarali smo sa predsednikom Saveza udruženja kozara i ovčara Srbije, Milanom Rainovićem.

PROČITAJTE I...  Artritis Encefalitis - bolest kod koza

„To nama pravi ekonomske štete, koze ranije izlaze iz eksploatacije, zna praviti problema kod podmlatka da imamo gubitak podmlatka, opada mlečnost itd. Sve države Evrope su se uhvatile na neki način u koštac sa ovom bolešću, mi smo pokušali da ukažemo Upravi za veterinu da bi trebalo koristiti iskustva drugih zemalja, ne trebamo mi nešto posebno da izmišljamo, da vidimo šta su oni preduzimali, kakve rezultate imaju pa da njihova iskustva koristimo. Bolje se učiti na njihovim iskustvima nego praviti neke greške.“

Adama Forapro 1120x180

Pored toga što je ukazano na probleme koje bolest pravi, Udruženje kozara i ovčara izašlo je sa konkretnim predlozima. „Suština današnjeg skupa je da je Savez udruženja tražio da se napravi celovit program, nije to stvar samo Uprave za veterinu i veterinarske struke, to je stvar celog sektora poljoprivrede, organizacija koje se bave počev od gazdinstava, mlekara, fakulteta, škola, naučnih instituta do države i u tom smislu smo i tražili da se napravi sveobuhvatan program koji mora uključiti sve struke koje imaju dodira sa ovim i koje mora naći svoju podlogu u finansijskim sredstvima.“

Pored donošenja nacionalnog plana za suzbijanje artritis encefalitisa kozari zahtevaju da im se, bez obzira na eventualno prisustvo bolesti, grla ne uništavaju, za takav stav imaju konkretne razloge. To su argumenti i zahtevi odgajivača koza, koliko će biti razumevanja državnih institucija i kakva je realnost po tim pitanjima pokazaće dani koji su pred nama.

BioPlug 728x90px

Opširnije pogledati u prilogu.

PROČITAJTE I...  Budućnost stočarstva u Vojvodini

Prethodni tekstSuzbijanje divljeg sirka
Sledeći tekstRomanovske ovce u Šumadiji

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime