Zbog niske otkupne cene mleka

0
1675
Agrosaveti - Niske otkupne cene mleka-06

Mlečno govedarstvo postaje „sirovinska baza“ za tov bikova

Adama Maganic 1120x180

U poslednjih nekoliko godina, mlečno govedarstvo u Srbiji je u velikoj „defanzivi“, jer je niska otkupna cena mleka uslovila da mnogi stočari odustanu od proizvodnje mleka. Mala zarada, rizik, svakodnevni poslovi u štali koji ne poznaju ni vikende ni praznike, te poslovanje na granici rentabilnosti, dovode do konstantnog osipanja broja mlečnih grla. Manjak krava povukao je sa sobom i manjak teladi, a to se automatski odrazilo i na tovno govedarstvo: prosečna cena teladi kreće se od 500 do 550 evra, što umanjuje zaradu u tovu bikova.

Agrosaveti - Niske otkupne cene mleka-02

Imamo 20 muznih krava, njih petnaestak su na muži, ostale su zasušene. Dnevno proizvedemo nešto preko 200 litara mleka – kaže Saša Vuković, mladi poljoprivrednik iz salašarakog naselja Gradina kraj Sombora. – Do 2015. godine otkupna cena je bila oko 38 – 39 dinara, s njom smo bili zadovoljni. Međutim, kako je početkom 2016. krenuo uvoz mleka, to je oborilo cenu ispod 30 dinara. Sada je cena oko 33-34 dinara, uvećana za 7 dinara premije od države, ali ni to nije konstantno: bude takvo mesec – dva, pa onda padne na 31 dinar (bez premije)… Malo je to, malo šta ostane od zarade – tvrdi Vuković.

MPS baneri II

Sve to uzrokuje da mnogi stočari, kao i Saša Vuković i njegova porodica, ozbiljno razmišljaju da napuste mlečno govedarstvo, te da rade samo tov bikova.

PROČITAJTE I...  Alarmantan podatak: U Srbiji ima manje od 200.000 krava

Ipak, benefit u mlečnom govadarstvu je što mušku telad koja mogu da se upotrebe u tovu ne treba kupovati. Kada bik dostigne pravu težinu i ide na klanje, za njega se može dobiti oko 1.000 evra. Gruba računica kaže da ako se tele kupi za 500 evra, uz hranu, veterinarsku negu i ostale troškove, zarada je oko 200 evra po jednom grlu. Ako se tele proizvede na vlastitoj farmi, zarada je barem duplo veća.

Web baner Delaro Bayer 1120x180 V01

Tako se dolazi do proste računice: da bi se više zaradilo na tovnim grlima, glavnu „sirovinu“ za tov – telad, jeftinije je proizvoditi kroz mlečno govedarstvo nego kupovati na stočnim pijacama. Uštedi se, generalno, i na taj način što govedarstvo donosi i velike količine stajskog đubriva, koje kada se baci na njive snabdeva zemlju organskom materijom, pa ne treba bacati veštačko đubrivo.

Prethodni tekstKako i pod kojim uslovima zakup zemlje dostiže astronomske cifre
Sledeći tekstProtest malinara, priča koja se vrti u krug

POSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime